Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

ПАК ЗА ЛЮБОВТА

Отворете речника, прочетете коя да е дума и си помислете дали няма някаква връзка с любовта.

Минете през цялата азбука, започнете отпред назад, отзад напред, после по средата и ще се убедите, че всичко може да се свърже с любовта. Започвате от “а”: аборт, авария; “б” – безумие,безпаметност; минавате през венчавка, гадене, дете, преживяване, обич, ревност, хаос, хормони и стигате до “я” – яхния, яхта…
Кой тогава може да се осмели да дава определение за нещо, което е толкова многолико?!

И все пак представяте ли си, ако любовта не съществуваше?

Цветарите остават без работа, психиатрите без пациенти, а модната индустрия се преструктурира в дърводобив.

Всъщност много хора бъркат любовта с влюбването и оттам произтичат всички диалектически грешки между половете. Добре е да знаете, че опасно е само влюбването - онова състояние, което ако продължи повече от един месец се превръща в диагноза: ускорен сърдечен ритъм, изпотяване, подкосяване на краката, причерняване пред очите. Зависим си от присъствието на любимия човек както “Барса“ от Роналдиньо.
Слава Богу, че не продължава цял живот, а някъде около 20 месеца . Иначе човечеството щеше да спре да се размножава – влюбваш се и докато решиш да се ожениш и да имаш деца - вече си умрял от любов.

Докато си влюбен, в кръвта ти се отделят свръхвисоки количества допамин, заради който чувстваш бесен прилив на енергия, способен си на постъпки, за които после съжаляваш, или много, ама много съжаляваш! Налице е и фенилетиланин – естествен аналог на амфетамина, предизвикващ прилив на еуфория и глуповато усещане, че не можеш да живееш без този човек и всичките му роднини са прекрасни хора.

С една дума, дрогиран си от любов. Всички около теб го забелязват, само ти – не. Добре би било, ако чувствата са споделени. Така в любовта ще загубиш ума си, но чак в брака ще забележиш липсата му. Но я си представи, че й поднасяш 99 рози, а тя те отсвирва с намека, че това е демоде. Виж, ако бяха 99 еделвайса...
Или си безумно влюбена в него, а той все говори за старото си гадже и все го вплита в едни “Визаж-модел” сюжети, че ти се иска да повярваш в прераждането: да умреш от любов, да възкръснеш като блондинка и да му отмъстиш с най-добрия му приятел!

А какво да кажем за ревността – онова чувство, което всички изпитват, но го обличат в термини като “моногамия”, “вярност, докато смъртта ни раздели”, “съпружески дълг” и пр.

Тук грешките са фактологически:

1) еволюционната биология доказа, че човек не е моногамен по природа, а по принуда.
2) “вярност до гроб” е пожелание от времето, когато продължителността на живота е била малка и хората са умирали млади. Днес живеем дълго и думата “абсолютна вярност” се приема като пожелателна, а не като възможна.
3) ”съпружеският дълг” е спорно понятие, което приема сексуален аспект, когато се коментира между приятели.
Всъщност всеки иска да е обичан и да обича. Но трябва да внимаваме за какво мечтаем, защото както е казала Света Тереза: “Повечето сълзи са изплакани за сбъднатите молитви, отколкото за несбъднатите”. Но какво лошо има да се плаче от любов – нали все някога ще ни мине!!!?

*1 Някои ентусиазирани американски психолози твърдят, че може да се доживее и до 30 месеца “влюбеност”

Следваща статия>> Капаните на първата брачна нощ >>

Четете още статии за татковци:
Готов ли сте да станете баща?

Защо хората са различни?
Да бъдеш или да не бъдеш …. на раждането на своята половинка?

Четете още >> Как човек избира брачен партньор? >>

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

European's First Cord Blood and Tissue Accredited Bank