Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

Да бъдеш или да не бъдеш …. на раждането на своята половинка?

Напоследък все повече мъже присъстват на раждането на своето дете.
Това се провокира както от модната тенденция, така и от искреното желание на партньора да подкрепи своята любима.
Да гледаш раждане за първи път съвсем не е безобидно. Дори някои студенти по медицина, които за първи път стават свидетели на родилния акт не дочакват края му във вертикално положение.
Смелчаците, преживели вторият период (самото раждане на бебето), при гледката на последващата плацента често стават жертва на ускорено земно притегляне.

По мои наблюдения има 3 категории татковци в родилната зала:


Категория „адвокати”: те придружават бременната, за да защитават правата й.
Не са убедени, че лекарят или акушерката дават най-доброто от себе си и затова са крайно придирчиви. Задават много и често полу-адекватни въпроси, говорят от името на раждащата, готови са да кръстосат шпаги с всеки, който бъде заподозрян в незачитане на родовите болки.
Понеже често предварително са се образовали, те са склонни да дават медицински съвети и предписания, които не винаги са издържани, но създават у раждащата жена усещането, че имат мъж, който няма да позволи нищо лошо да се случи на нея и бебето.

Категория „журналист”: те са въоръжени с камера или фотоапарат и задачата им е да документират великото събитие. Обикновено в началото са много ентусиазирани, смели и подкрепящи, но към края на раждането губят смелост и ентусиазъм и завършват в „прегръдките” на персонала. Снимките, обаче, са доказателство, че са били там!

Категория „раждащ”: Тези татковци са почти наясно с това, което им предстои, вживяват се в ситуацията, дишат заедно с раждащата (обикновено са ходили заедно с нея на курсове), окуражават нея, после себе си и накрая персонала. Ако раждането се проточи започват да огладняват, изнервят се и почват да се съмняват, че са постъпили правилно, но остават до края под строгия поглед на половинката си.

Към която и категория да принадлежите важно е да знаете няколко основни правила:

• Най-напред си изяснете защо искате да присъствате на раждането?
Ако е само за да докажете на половинката си, че я подкрепяте навсякъде и във всичко – не си струва. В родилната зала ще се чувствате безпомощен, притеснен и безполезен като Бербатов на резервната скамейка.

• Ако наистина искате да помогнете – въоръжете се със знания и търпение. Само това може да направи присъствието Ви в родилна зала наистина ползотворно.

• Ако гледката на кръв не ви понася (в което няма нищо срамно) мястото ви е извън болничното заведение.
Вземете си няколко бири, включете спортния канал и дръжте GSM-а наблизо. Не се чувствайте виновен - напиването след раждането ще бъде точно толкова тежко, колкото и преживяването ви ако бяхте в болницата.

Вашето присъствие може да е от полза на жена Ви само ако знаете какво се случва по време на родовия акт, обучени сте как да й помагате, хладнокръвието е Ваша силна страна и
сте там ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ!!!


.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

European's First Cord Blood and Tissue Accredited Bank