Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

BIODERMA PRODUCTS

Свекървата – начин на употреба

Замислете се само: думата “свекърва” няма умалителна форма, но може да бъде употребена като “свекървище”, което много наподобява (не само фонетично) думата “чудовище”. Защо е така? Защо борбата между снаха и свекърва е толкова епична, ожесточена, но за сметка на това безкрайна?!

Психолозите са наясно: майката е първообраза на жената в мъжкото съзнание.

Дори и да не си дава сметка, всеки мъж подсъзнателно търси съпруга, която да отговаря на представата му за жената-майка, а тази представа се изгражда в детството.
Съвсем закономерно е в брака да се търсят такива модели на поведение, каквито е демонстрирала майката по отношение на семейното огнище: тя е оформила вкуса на детето си, създала му е критерии за добра домакиня, добра майка, добра съпруга. Дори и синът да не се разбира с майка си и между тях да има непримирими противоречия и конфликти – не се заблуждавайте: подсъзнателно той ви сравнява с нея.

Правило Първо:

В никакъв случай не се опитвайте да му противоречите – просто приемете т.н. “швейцарска стратегия” - пълен н-е-у-т-р-а-л-и-т-е-т.

Правило Второ:

Наивно и безполезно е да се стремите да се съюзявате със свекърва си срещу собствения си съпруг. След време той може да прости на майка си за обявената война, но не и на вас – вие си оставате предател! Освен това, особено ако е единствен син, – той може да се почувства пренебрегнат, изоставен, необичан и..... да потърси любов (не майчина, разбира се) на друго място.

Правило трето:

Още по-наивно е да се опитвате да злепоставяте или дисквалифицирате жената, която му е пяла приспивни песни, превързвала е раните му, аплодирала е младежките му успехи и е посрещала с усмивка и снизхождение провалите му. На това поле вие не можете да й бъдете конкуренция! Все пак човек има само една майка (…и би могъл да има няколко съпруги ).

Правило Четвърто:

Ако нещо в нейното поведение ви дразни – най-добре е още в началото на брака да сложите картите на масата и да регламентирате отношенията си с нея: мирно съвместно съществуване, без намеса в локалните междусъпружески войни, грижи и съвети - при поискване.

Вие трябва да сте наясно, че брачният живот не тече с равното темпо на рейв-парти. И когато брачната помпа започне да засмуква пясък – много често свекървата се явява в ролята на “синя каска”.
Искате или не, водена от личен опит, добри намерения и страст, тя се опитва да “помага” т.е. да решава споровете между двама ви. Ето, това не трябва да се допуска!
Но не се опитвайте да я отстраните от полесражението със словесни престрелки или безмълвни блокади.
Когато вярват в правотата на мисията си – свекървите са сплотена бойна група и тежко ви, ако вашата се окаже водач на отряд за бързо реагиране – влиза първа и крещи!
Скандали, в които двете страни се държат като хора, които цял месец са били на сурово месо, не вещаят мирен изход.

Всъщност свекървата може да бъде много полезна – да полива цветята докато ви няма, да напазари и изпере, да сготви за празника (защото тя готви в повечето случаи по-добре от вас) , да гледа внуците, да държи буден бойния ви дух и т.н...
Извод: Свекървите са жени, родили синове.

Въпрос: Вие не искате ли да си имате момченце???

Следваща статия >> ТЕСТ - Стил на възпитание >>

Четете още статии за майки:
На кого принадлежи раждането?
Как се развива вашето бебе по време на бременността?
Нормално физиологично раждане
Психология на бременността
Сетивата на нероденото дете
Тест: ”Оптимално тегло след раждане”
Как да разберете, че имате брачни проблеми?

Психология на диетите
Следродилна депресия
Какво хомеопатията НЕ Е!
Стволовите клетки - единствената надежда

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

Училище за родители