Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
BIODERMA PRODUCTS

СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ – ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА

Момиче оздравява от злокачествен тумор на мозъка след приложение на стволови клетки, които възстановяват имунната и система” – съобщиха медиите.

Водещата в Европа банка за съхранение на стволови клетки Cryo-Save Group с вълнение съобщава за успешно лечение на тежко заболяване благодарение на запазените в лабораторията и клетки.

Алба, момиче от Кадиз, Испания е оздравяла от медулобластом, опасно злокачествено заболяване на мозъка, след терапия със стволови клетки от пъпната връв, които нейното семейство е съхранило в лабораторията на Cryo-Save в Ниел, Белгия. След операция и химиотерапия трансплантираните стволови клетки са възстановили имунната и система напълно.
Лечението на вече четири годишното дете е започнало, когато то е било на две години в болница Nino Jesus Hospital, Мадрид. Сега Алба е здрава и води нормален живот.

Арноуд Ван Тулдер, изпълнителен директор на Cryo-Save посрещна възторжено новината.
Радостен съм да науча, че Алба е напълно излекувана и съм горд, че Cryo-Save имаше възможност да участва в нейните оздравителни процеси. Точно това е причината да предлагаме на родителите да съхранят стволови клетки за новороденото.
Този случай потвърждава, че кръвта от пъпната връв съдържа отлични стволови клетки. Те са най-младите в човешкото тяло и следователно имат висок потенциал за приложение в медицината.
Последните проучвания доказват нарасналата употреба на стволови клетки навсякъде по света. Резултатите получени след прилагането им са окуражаващи в терапията на много заболявания като левкемия, лимфома и вродени аномалии на костния мозък.
Успешното лечение на Алба показва нашата отговорност към благополучието на нашите клиенти и подчертава ползата от запазването на собствени стволови клетки, както и високото качество на тяхната обработка и криосъхранение
”.

Според д-р Луис Мадеро, ръководител на катедрата по онкология в Nino Jesus Hospital и лекар на Алба това е уникален случай за Испания.
Използването на стволови клетки за възстановяване на кръвоносната система е много продължителен метод за лечение на този вид тумор. Това, което прави случаят уникален е, че за първи път в нашата страна влетите стволови клетки са от кръвта на пъпната връв на бебето. През последните години трансплантациите на стволови клетки от кръв на пъпната връв бележи значителен растеж. Отделно при родственици те са най-добрата алтернатива”, казва д-р Мадеро.

При раждането на Алба през 2007 година родителите са запазили стволови клетки от пъпната връв в Cryo-Save.
Две години по-късно на детето е била поставена диагноза – медулобластом, рядко злокачествено туморно образувание в централната нервна система.

Стандартно при него лечението е започнало с оперативно отстраняване на тумора, след което на Алба е била приложена химиотерапия с цел елиминиране на раковите клетки. Химиотерапията обаче разрушава не само раковите клетки, но също кръвоносната и имунната система на пациента. Поради тази причина стволовите клетки са били използвани за възстановяване именно на имунната система на детето.

Трансплантацията е била осъществена благодарение на съхранените в лабораторията на Cryo-Save, Белгия собствени стволови клетки. Те са били изолирани от кръв на пъпната връв, които компанията е върнала на лекар за лечението в Мадрид.
След вливането стволовите клетки са мигрирали към костния мозък, от където е започнало възпроизводството на бели и червени кръвни клетки. Това е довело до възстановяване на кръвоносната система. Шестдесет дни по-късно е направена нова трансплантация на стволови клетки, този път изолирани от периферната кръв, които са подпомогнали тромбоцитите.
След 14 месеца кръвоносната система е била напълно възстановена. Понастоящем Алба се радва на нормален живот, въпреки необходимостта от периодичен медицински контрол.

Относно Cryo-Save:
Cryo-Cord е пионер в Испания по съхранение на стволови клетки от пъпната връв. Първата запазена проба е през 2004 година.
До момента над 35 000 семейства са се доверили на компанията.

През 2009 година тя е на челна позиция и по отношение на съхранението на тъкан – фрагмент от пъпната връв.

Cryo-Cord е част от Cryo-Save Group, която има над 41 представителства по света с 5 високотехнологични лаборатории, намиращи се в Белгия, Холандия, Германия, Индия и Дубай.

Тя е с натрупан опит в съхранението на над 150 000 проби в Европа.
Това е най-голяма компания за съхранение на стволови клетки в Европа и 4-та в света, единствената със защитен протокол за криосъхранение по Шеста рамкова програма на Европейския съюз.

Нещо повече – направени са 13 успешни трансплантации с проби, запазени в лабораторията на Cryo-Save.

Повече информация за стволовите клетки може да получите на:
http://www.cryo-save.com/bg/

и на тел. 02 989 44 00 за София и 0888/388 683 за гр. Варна.

Arnoud van Tulder, Chief Executive Officer , Cryo-Save Group; + 31 (0) 575 548 998

Четете още статии за майки:
На кого принадлежи раждането?
Как се развива вашето бебе по време на бременността?
Нормално физиологично раждане
Психология на бременността

Сетивата на нероденото дете
Тест: ”Оптимално тегло след раждане”
Свекървата – начин на употреба
ТЕСТ - СТИЛ НА ВЪЗПИТАНИЕ
Как да разберете, че имате брачни проблеми?
Психология на диетите
Следродилна депресия

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

С 9 месеца на училище