Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
BIODERMA PRODUCTS

Психология на диетите

Вероятно очаквате, че ще се впусна в дебрите на психоанализата, аналитичната психология и разни други “модни стилове” в тази необятна наука, наречена психология, която има смелостта да твърди, че може да обясни всичко човешко. Вярно че може, дори може да ви предложи китка от разноцветни теории и вие да си изберете нещо по мярка и по вкус.

Та да се върнем на диетите.
Всъщност психологията се интересува не как да отслабнете, а защо искате да отслабнете. Този въпрос отдавна е решен от г-н Адлер, според който всеки човек има комплекси по отношение на тялото си.
Така че ако случайно много си харесвате тялото и нищо, ама наистина нищичко не искате да промените по него – тогава сте за психолог, че дори и за психиатър.

Вероятно може веднага да ми изредите поне 3-4 диети, които сте чували или опитвали.

Само дано не допускате някои от следните грешки:

1. Разделно хранене не означава, че вместо да изядете цялата торта наведнъж, предварително трябва да я нарежете на 12 парчета и да ги изядете едно след друго. Нито пък да ядете отделно от другите хора ( без свидетели), за да може после да се оплаквате, че днес нищичко не сте хапвали. Но е препоръчително да се разделите с лошия навик да ядете и да гледате телевизия, докато свърши мача, сериала, Биг Брадър или каквото там друго държи вниманието ви повече от 30 мин. Нали разбирате, че за 30 минути може да се погълне твърде голямо количество храна, при това без даже да усетите?!

2. Намаляване на въглехидратите не означава да намалите количеството шоколод от всекидневно до един път на ден!

3. Не си пишете голяма червена точка затова, че никога не ползвате асансьор при положение че живеете на партера.

4. Не се хващайте на реклами, които ви обещават, че можете да ядете колкото си искате, ако приемате чудодейния препарат “Х”. Като видите цената ще ви стане ясно, че след като си го купите, няма да ви останат пари за никакво ядене.

5. Не се хващайте и на въдицата, че продуктът е 100% естествен. Е, то и мухоморката е 100% естествена, но няма да я ям, дори и да е отгледана в екологично чист район.

6. Ако искате да се захванете с физически упражнения – добре. Само да ви напомня, че наскоро аеробиката на Джейн Фонда беше развенчана. Просто г-жа Фонда страдала от анорексия и аеробиката нямала нищо общо със стройната й фигура.
Е, все пак малко движение няма да ви навреди. Например сменяйте каналите на телевизора ръчно, а не с дистанционното, с точилка или с прашка. Помага. Сигурна съм, че и телевизора мисли така.

Помислете и отговорете честно на следните въпроси:

1. Колко тежите? Питам тежите ли си на мястото? Ако отговорът ви е “да’, нямате проблем.

2. Защо искате да отслабнете? Не ви ли е идвало наум, че го искате, защото обичате да ви носят на ръце? Тогава защо не смените носача? По-лесно и много по-икономично!

3. Искате ли да отслабнете на точно определени места? Аз лично предпочитам на Хаваите.

Ако пък етикетчето XXL върху дрехите ви притеснява, спомнете си уроците по биология. Колкото повече са Хиксовете, толкова по женствена сте.
Освен това 3 Хикса са нещо с много неизвестни – значи сте много загадъчен човек.
Е, ако заприличате на Трите Хикса – това няма да е добро решение, но могат да ви вземат в някоя холивудска продукция за ролята на Батман – Никога.

И последен съвет за тези, които се смущават да гледат фигурата си в огледалото.

Нали сте чували, че тъмните цветове скриват пълнотата. Затова сложете парче черен плат върху огледалото! Или пък загасете лампите. Ако и това не помогне като крайна, ама наистина крайна мярка може да опитате да минете само на кафе и секс.
Ако не потръгне – спрете кафето! Винаги има някакъв резултат!

Следваща статия>> Следродилна депресия >>

Четете още статии за майки:
На кого принадлежи раждането?
Как се развива вашето бебе по време на бременността?
Нормално физиологично раждане
Психология на бременността
Сетивата на нероденото дете
Тест: ”Оптимално тегло след раждане”
Свекървата – начин на употреба
Какво хомеопатията НЕ Е!
Стволовите клетки - единствената надежда

Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

с 9 месеца -Училище за родители