Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
BIODERMA PRODUCTS

Психология на бременността

Човек е склонен да вярва, че бременността и раждането се развиват по свои собствени, чисто биологични закономерности и следователно трудно могат да бъдат повлияни от външни и вътрешни психически въздействия.

Но трудно можем да си представим, че тези събития с толкова вътрешно напрежение и с такава степен на телесни психични вълнения няма да стимулира появата на обилен психичен материал.

Хармоничното протичане на бременността предполага преди всичко определена степен на емоционална зрялост на жената
, достатъчно психични и физично здраве и не толкова силно обременяване от външни условия, на които на първо място е брачната ситуация, социалните и икономическите отношения и пр.

Психическите преживявания по време на бременността са подобни на тези при децата, знаем че фантазиите за бременност от ранно детство изпълват детския душевен живот особено на момичетата. Те имат типичен характер и се подхранват от различните фази на инфантилния нагонов живот.

Психологическите изменения по време на бременността се извършват постепенно
. Бременната осъзнава,че нейния личен реален свят ще се промени, разшири и че тази промяна е нейно лично дело.
Резултатът обаче получава своя пълен израз едва по-късно, в разделящата диференциация дете-майка.
Склонността към фантазиране е свойствена за жените, особено за онези, за които реалността не е удовлетворителна. Макар да са майчински настроени и детето да ги задоволява като реален обект или като компенсация за някои лишения, те все пак се радват на бременността повече като състояние в самите тях, отколкото с оглед на детето.
За тях тя е един вид убежище и означава, че могат да се откажат от задълженията в настоящето в интерес на бъдещето, което носят в себе си. Освобождаването от бременността за тях означава връщане към реалността.

Фантазиите на една зряла, активна майка естествено имат за център бъдещото дете. За детето се говори като за нещо реално, приписват му се различни функции, съпреживяват се различни съдби, които могат да го споходят.

Проблемът за пола и името придобиват особена важност. Детето се желае като слаб обект, който има нужда от грижи. Много е важно дали детето като бъдещ обект ще бъде желано, обичано и очаквано с радост и дали съпровожда бременността като положително оцветена представа. Ако то е нежелано бреме, обект на бъдеща омраза във фантазията, който не предизвиква никакви майчини чувства, тогава и бременността е проклятие не благословия.

Много жени се чувстват особено добре по време на бременността, защото за тях това състояние означава един вид “ваканция на Аза”. Чувствата за малоценност получават през бременността един период на спокойствие, в който те си казват: ”сега не трябва да бъда нищо друго, защото съм бременна”. Много невротични жени съобщават, че никога не са се чувствали толкова свободни от своята невроза, колкото по време на бременността.

По време на бременността у жената нараства чувството, че носи в утробата си един истински живо
т, който би бил безпомощен и загубен без нейното самоотдаване. В качеството си на емоционален комплекс, бременността е самостоятелно единство, което хвърля мостове към майчинството и подготвя връзката с детето.

Първите месеци на бременността се характеризират с революционни промени не само във физиологията на жената, но и в нейното психическо състояние. В пространството на нейния вътрешен съкровен Аз се появява, Азът на друг човек със съществуването на който не просто трябва да се съгласяваш, но да пренаредиш и да измениш житейските си планове. Дори и детето да е желано и дългоочаквано, жената винаги си задава въпроса: “Какво ще се случи по-нататък с живота ми?, Какво ще стане с професионалната ми кариера?, Ще бъда ли добра майка?”.
Подобни душевни терзания могат да предизвикат не само чувство на умора и раздразнителност, но даже да станат причина за токсикоза на бременността или да заплашат бременността с прекъсване.

Съвет на психолога. На първо място не се опитвайте да решите всички проблеми наведнъж, отложете ги за определено време и е възможно част от тях да се решат от само себе си. Бременността - това е уникално време, когато можете с пълно право да позволите на себе си да не реагирате на жизнените проблеми. И при това да не изпитвате чувство за вина и безотговорност. Помнете че, вашето дете се нуждае преди всичко от внимание ви, от разбиране и любов.
На второ място най-важно е да осъзнаете и приемете новото си състояние. Това означава да се научите да разбирате вашето дете и неговите нужди. Сега е моментът да удовлетворите своите малки слабости - да полегнете в средата на деня или да си купите някакъв деликатес. Нека бременността да влезе във вашия живот не като време на забрани, а като време на нови възможности.

Раздразнителност

Бременността прави жената емоционално ранима, склонна към безпокойство, по-чувствителна към негативните преживявания. Много жени имат чувството, че са в непрекъснато лошо настроение. Лекарите обясняват това неустойчиво емоционално състояние с бурните хормонални промени в организма. Само пълното разбиране, че това състояние е естествено и напълно физиологично може да облекчи състоянието на жената в този период.
Съвет на психолога. Повишената раздразнителност е сигнал за бъдещата майка, че е нужно да се научи да релаксира. Това ценно умение ще и бъде в помощ не само в периода на бременността или по време на раждането, но и в целия живот. Най-простият начин за релаксация е да се отпуснем на спокойна музика и да се съсредоточим върху дишането. Правете дълбоки вдишвания спокойно и бавно изпускайте въздуха. Представяй те си, че с всяко вдишване ви обхваща покой.

Впечатлителност

Даже ако бременната жена се отличава с невъзмутим нрав, то по време на бременността може да лесно да изпада в паника. Сцени от филми или телевизионни новини, рязко казана дума или забележка могат да я доведат до сълзи.
Не се притеснявайте да покажете своите емоции- поплачете, оплачете се на някого, само не се затваряйте с мрачните обиди и мисли в душата си.
Съвет на психолога. Помнете, че вашата впечатлителност има и друга страна - да погледнете по друг начин на света около вас. По време на бременността, жената като че ли става малко дете, което с интерес и удивление се оглежда. Възползвайте се от тази възможност да се насладите на прекрасните страни от живота. Посредством своите впечатления, вие предавате на бебето информация за обкръжаващия ви свят. Вашите впечатления му разказват в какъв свят ще живее и то: добър или лош, весел или тъжен.

Самота

В душата на бременната жена настъпват такива промени, че тя може да започне да се чувства самотна във водовъртежа на новите преживявания. В същото време самотата позволява да анализираме своя жизнен опит, да се вгледаме в себе си и да преоценим жизнените ценности.
Съвет на психолога. Използвайте самотата за самопознание. Споделяйте своите преживявания с близките си хора, посъветвайте се с психолог или поговорете с други бременни жени. И най-важното, започнете да общувате с бебето. То е най-близкият ви човек.

Неразбиране
Бременността може да предаде нови положителни импулси в семейните отношения, но може да породи и неразбиране. За жената е много важно точно в този момент да получи подкрепа от любимия човек.
Бъдещият баща трудно може да си представи, че у вас расте друг живот. Той по-скоро се тревожи за вашите нови прищевки, отколкото за протичането на бременността. Това не значи,че той е равнодушен към предстоящите промени. Просто мъжете преживяват по своему бременността.
Съвет на психолога. Без да се натрапвате се опитайте да обясните какво чувствате. На него му е нужна проста, конкретна информация за това какво се случва в дадения момент. Помолете го да дойде с вас на ехографски преглед. Някой мъже при вида на бебето в матката, напълно променят отношението си към бременната жена. По-често употребявайте местоимението ние-това ще бъде знак, че вие не сте сама. Натрапливо му разказвайте как бебето е прекарало деня във вас. Ако в началото не събудите очакваната реакция у него, не се отчайвайте, не го упреквайте в неразбиране. Просто много мъже не изразяват своите емоции открито.

Следваща статия >> Сетивата на нероденото дете >>

Четете още статии за майки:
На кого принадлежи раждането?
Как се развива вашето бебе по време на бременността?
Нормално физиологично раждане
Тест: ”Оптимално тегло след раждане”
Свекървата – начин на употреба
ТЕСТ - Стил на възпитание
Как да разберете, че имате брачни проблеми?
Психология на диетите
Какво хомеопатията НЕ Е!
Стволовите клетки - единствената надежда

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

С 9 месеца на училище