Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
BIODERMA PRODUCTS

Замислете се само: думата “свекърва” няма умалителна форма, но може да бъде употребена като “свекървище”, което много наподобява (не само фонетично) думата “чудовище”. Защо е така? Защо борбата между снаха и свекърва е толкова епична, ожесточена, но за сметка на това безкрайна?!

Какво Хомеопатията НЕ Е!

Преди време дочух разговор между баща и шестгодишната му дъщеря, която видя един надпис и попита: “Тате, какво е това хомеопатия?” Таткото се опита да обясни: “Това е лечение с едни билкови хапченца.” – Детето уточни: “А тя полезна ли е?” Отговорът бе: “Поне не е вредна”.

Макар Хомеопатията да има 200-годишна история, у нас тя се развива по-активно през последните 15 години. Вероятно затова е все още малко позната и типично по нашенски сме много недоверчиви към нея.

Всъщност какво хомеопатията НЕ Е?!

1. Хомеопатията не е лечение с билки.
Лекарството става хомеопатично не заради произхода си, а заради начина на приготвянето му. То може да е направено от различни субстанции, принадлежащи основно към трите царства – растения, минерали и животни.

2. Хомеопатията не е лечение с отрови.
Противно на мнението, че хомеопатията е лечение с разредени отрови, съвсем малка част са получени от отрови с животински или растителен произход.
Начинът на приготвяне на хомеопатичните лекарства напълно изключва възможността за отравяне.

3. Хомеопатията не е само метод за профилактика, а мощна лечебна система.
Всяко остро неразположение с висока температура, кашлица, болки в гърлото се лекува успешно с хомеопатия. Практиката доказа, че белите гранулки побеждават безотказно в битката с инфекциозните заболявания.

Чрез хомеопатия може да се преборите с най-женския проблем - “световно известния” предменструален синдром. Тя е ефективна при неразположенията, свързани с бременността, страха и болката при раждането, родовата травма. Отличен помощник е както в периода на кърмене, така и за новороденото с неговите първи проблеми – колики, запек, никнене на зъбките и др.

С хомеопатичното лечение кризите при някои хронични болести като астма, сенна хрема, слънчева алергия, колит, цистит стават все по-редки и в повечето случаи трайно се лекуват. Дори при лечението на хипертония, подагра, диабет, артрити и други тежки заболявания хомеопатичната терапия би могла да бъде много ефективна наред с предписаното вече алопатично лечение .

4. Не е вярно, че на хомеопатичните лекарства им трябва дълго време за да подействат.
Положителното въздействие върху организма започва още с първия прием. В остри случаи като ангина, например, облекчение настъпва още след няколко часа, а при хронични заболявания силният лечебен ефект се усеща до седмица, най-много месец.

5. Не вярно, че хомеопатичните препарати могат да навредят на пациента.
Противопоказания при този вид лечение почти не се срещат. За разлика от конвенционалните препарати, хомеопатичните продукти не предизвикват алергични реакции и стандартните проблеми. Всъщност това е и едно от неоспоримите им предимства.
Именно поради това, че изобщо не вредят на организма и не го натоварват, те се препоръчват и на новородени, и на твърде възрастни пациенти. Предписват се на бременни и кърмещи майки, както и на хора с алергии.

6. Хомеопатията не е “психотерапия” и не е внушение.
Азбучна истина е, че психиката има голямо значение за успешния изход от болестта. Хомеопатията не прави изключение от това, но тези средства действат независимо дали някой вярва в техния ефект или не. Щом действат при новородени, при хора в кома и дори при животни значи плацебо-ефектът не е водещ.

7. Не е вярно, че по време на хомеопатично лечение трябва да се спазва строга диета и да се спре тютюнопушенето.
Тютюнопушенето трябва да се спре по принцип, а не защото е в комбинация с хомеопатични препарати. Здравословното хранене е основна предпоставка на доброто здраве, но приемът на хомеопатични средства изобщо не изисква промяна в хранителните навици.
Добре е да се ограничи употребата на кафе, черен чай и други възбудителни напитки, но в повечето случаи не се налагат непосилни изисквания.

8. Хомеопатията не е скъпа.
Точно обратното - хомеопатичните лекарства са много евтини. Скъп е хомеопатичния преглед. Но като се съобразим с всички предимства на този метод, избягването на страничните ефекти и високата цена на конвенционалните лекарства, както и нивото на здраве, което той може да ви осигури, скъпото на пръв поглед се оказва евтино.

9. Хомеопатията не е метод за самолечение!
Самолечението е глупава грешка и много често води до усложнения или най-малкото до заблудата, че тези препарати не действат. Единствено специалист може да прецени какво точно ще ви помогне. Всеки човек е уникален и хомеопатията се съобразява с това.
Често при една и съща болест лекарят може да предпише различна дозировка и схема, преценявайки други детайли около пациента. Така че не копирайте лечението на Вашата приятелка или съседка.

Всъщност какво е Хомеопатията?
Хомеопатията е завършена лечебна система.Тя възприема човека като единство от психика, емоции и тяло. Така помага на тялото да се избави от болестта.
Най-добрият начин да се възползвате от достиженията на хомеопатията е да работите с квалифициран класически хомеопат. Той ще знае, че не съществува едно лекарство за всички, а лекарството се подбира според всички характерни черти и симптоми на конкретния човек.
Хомеопатът ще се срещне и ще поговори с вас и/или вашето дете. Той ще ви зададе много въпроси, за да си изясни всичко около вас и/или детето ви, ще ви наблюдава и ще ви прегледа.

Вашият хомеопат ще иска да знае ВСЕКИ СИМПТОМ:
Всичко за Вашите емоции и преживявания.
Всичко за поведението и личностовите Ви характеристики.
Физическите Ви оплаквания и особености.
Какво събитие предшества тази болест, какво се е случило такова?
Пълната история на заболяванията във Вашата фамилия.
Какви храни обичате или не харесвате?
Какво Ви кара да се чувствате по-добре или зле и кога?
Имате ли някакви странни или специфични симптоми?

И така нататък .... докато се изясни пълната картина!

След като Вашият хомеопат анализира всички симптоми, ще Ви предпише едно лекарство, което е конкретно за Вас. Единствено така ще се радвате на прекрасните резултати от хомеопатичното лечение.

За Вас сподели:
д-р Ева Христова, магистър по класическа хомеопатия, член на АЛХБ и ЕККХ

специалист по обща медицина
тел: 0888 327 850; 0879 328 750
e-mail: eva_hristova@abv.bg

Следваща статия >>Как се развива вашето бебе по време на бременността? >>

Четете още статии за майки:
На кого принадлежи раждането?
Нормално физиологично раждане
Психология на бременността

Сетивата на нероденото дете
Тест: ”Оптимално тегло след раждане”
Свекървата – начин на употреба
ТЕСТ - СТИЛ НА ВЪЗПИТАНИЕ
Как да разберете, че имате брачни проблеми?
Психология на диетите
Следродилна депресия
Стволовите клетки - единствената надежда

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

С 9 месеца на училище