Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
BIODERMA PRODUCTS

Как се развива вашето бебе по време на бременността?

бебе-1 месец

Първият лунарен месец (1-4 гестационна седмица) – няколко седмици преди да има лице, сърце, крайници, зародишът е диск, съвсем мъничък диск. Диаметър: две десети от милиметъра. Клетките, които съставят този диск, ще се разделят на 3 пласта, от които ще се образуват всички органи на детето. От горния пласт,ектодермата, ще се образуват кожата, космите, ноктите, нервната система, мозъкът, гръбначния мозък, нервите.
Средният пласт, мезодермата, ще състави мускулите, скелета, отделителния и детеродния апарат, сърцето и кръвоносните съдове, както и различните органи, които произвеждат кръвта.
Долния слой, ендодермата, ще достави лигавиците (вътрешното покритие на повечето органи), белите дробове, храносмилателната система и жлезите към нея.
От двайсетия ден се появява сърдечната тръба, наченка на бъдещото сърце. Тази тръба е образувана от сливане на два кръвоносни съда и макар още да няма формата на сърце, тя вече е оживяла от ритмични свивания – тупти. Започва кръвообръщението.
Първият месец, първа равносметка. Зародишът е дълъг 5 мм. Той е още твърде далеч от човешкия образ, по-скоро прилича на удължена запетайка. Но в това тяло без лице и без крайници сърцето вече бие.


Втори лунарен месец (от 5-та до 8-ма гестационна седмица)

бебе-2 месеца

Само за 4 седмици зародишът ще изгради в зачатък всички органи, които му липсват. В края на втория месец се появяват крайниците: ръцете, после краката. Но тези крайници са още само малки издънки, малки пъпки. После се очертава лицето, отначало това са само местонахожденията: 2 малки издатини за очите, 2 ямки за ушите, един общ отвор за устата и нослето.
По това време се развива нервната система. Завършва петата седмица и главата на зародиша си остава наведена напред към голямата издатина, която образува сърцето в средата на корема. По-надолу за първи път се вижда пъпната връв. По дължината на средната линия зародишът има дължина 7-8мм. Осем дни по-късно той удвоява ръста си – 15 мм.
В края на седмата седмица става едно значително събитие – започва вкостяването на скелета. То продължава с години и завършва напълно чак в зряла възраст.
Привършва осмата седмица. Зародишът е дълъг 3 см. Тежи 11 грама, по-малко от едно писмо, но въпреки това в малкото телце, за чието съществуване майката дори все още не знае, всички органи са очертани.
За 2 месеца зародишът е получил всичко, което ще определи човешката му същност.

Трети лунарен месец (от 9-та до 12-та гестационна седмица)

бебе - 3 месеца

Дължината на плода от главата до края на тялото е 6-7 см. И теглото му е 25 грама. Пръстите на ръцете и краката са диференцирани и вече имат нокти. Полът е отдавна “уточнен” и по външните полови органи това вече личи. По време на третия месец се появяват гласните струни. Те обаче не функционират и не определят гласа на детето. Първият му вик ще се чуе след раждането, когато поеме първата глътка въздух. През следващите 6 месеца гласните струни придобиват устойчивостта, която ще им позволи да трептят.
Постепенно лицето става по-човешко.
Очите все повече се доближават и вече са върху лицето. Израстват клепачите, но те изцяло закриват окото и предпазват очната ябълка, която се развива. Устата се стеснява, но челото остава изпъкнало и ноздрите са много разтворени. Ушите приличат на две малки цепнатини.
Във вътрешността на организма черният дроб значително се е развил. Появява се окончателния бъбрек.
Появяват се първите косми по горната устна и над очите. Плодът започва да се движи. Много слабо, толкова малко, че майката дори не си дава сметка, но той вече движи едва ръце и крака, стиска юмручетата си, върти главичката си, отваря устата си и дори като че ли се опитва да суче.
В края на третия месец плодът е дълъг 10 см и тежи 45 грама. Той бележи значителен напредък – за 4 седмици ръстът му се е увеличил 3 пъти, теглото му – 4 пъти. През следващите месеци най-големи промени ще претърпят костите. Развивайки се значително, плодът малко ще се променя външно.

Четвърти лунарен месец (13-16 гестационна седмица)

бебе на 4 месеца

Дължината му е 12-16 см, тежи около 100 грама. Кожата е много тънка и през нея прозират кръвоносните съдове. Мастните и потните жлези започват да действат. Сърцето бие много бързо, два пъти по-бързо, отколкото при възрастен човек. Започва да функционира и черния дроб, а също и другите елементи на храносмилателната система: жлъчен мехур, стомах. В червата се натрупват зеленикави материи – мекониум, образувани главно от жлъчката, изхвърлена от жлъчния мехур. Бъбрекът също действа, урината се излива в околоплодната течност.
По главата поникват първите косми. За много родители четвъртия месец носи едно откритие – ехографията (ултразвук, видеозон). Те вече могат да видят и да чуят своето дете и това е първата “среща” с него. Днес много от детските албуми започват с ехографска снимка на все още нероденото бебе.

Пети лунарен месец (17-20 гестационна седмица)

бебе на 5 месеца

Това е средата на нормалната бременност. Дотук се говори за първа половина на бременността, а след това – за втора половина. Плодът е дълъг около 25 см. и тежи малко повече от 300 грама, цялото му тяло е покрито с мъхеста покривка, която се нарича лануго и вече има малки косъмчета по цялата глава.
Кожата му е все още набръчкана, защото няма подкожна мазнина, която да я подпълни, но тя губи червеникавия си цвят. В края на пръстите вече има нокти. Плодът прави опити за гълтателни движения, като поема от околоплодната течност, която го заобикаля. Това е известно, защото ако се инжектира някакво цветно вещество в околоплодния сак, няколко часа по-късно то се открива в червата на плода. Движенията на детето са толкова енергични, че майката ги усеща или като “куркане” на собствените си черва или като “футболни” ритници. Продължава развитието на белите дробове.
Ехографията дава възможност да се констатират дихателни движения още от третия месец. Отначало нередовни и, разбира се, това дишане не е като нашето, което е възможно само при наличие на въздух. Тогава как да си обясним дихателните движения при плода?
Предполага се (засега това е само хипотеза), че това е “трениривка” за живот във въздушна среда.

Шести лунарен месец (21-24 гестационни седмици)

бебе на 6 месеца

Тежи около 650 грама и има дължина около 30 см. Това е месецът на движението! В различни периоди от денонощието то прави средно 20 до 60 движения за половин час с ръце, крака, извива горната част на тялото си и т.н. повечето бебета, изглежда, най-много се движат вечер, когато майката си почива. Спокойните извършват под 20 движения на половин час.
Други, по-неспокойни, се движат повече. Нищо не дава възможност да се установи връзка между честотата на движенията преди раждането и “характера” на детето след раждането. “Немирния” плод не означава непременно палаво дете.
Честотата на движенията се мени в зависимост от напредването на бременността. Тя е по-висока между 22-38 седмица, има склонност да намалява 2-4 седмици преди раждането – отчасти защото детето разполага с по-малко място. Честотата на движенията се променя и в зависимост от физическото състояние на майката. Тя отчетливо намалява, когато майката има температура, влияе се и от психическото й състояние.
Доказано е, че силно вълнение, което води до внезапно отделяне на хормони, веднага предизвиква реакция у плода. Тютюнът, алкохолът и наркотиците също влияят пряко върху детското сърце.
Мозъкът също продължава да се развива, т.е. да става по-сложен. Детето спи и се събужда. Дори има 2 вида сън: дълбок и лек сън. При дълбок сън то е неподвижно.
При лек сън тялото не се движи, но от време на време ръцете и краката потрепват, както и диафрагмата. При тези малко внезапни и случайни движения на майката й се струва, че детето хълца.
Кожата му все още набръчкана, а главата му е относително голяма. Оформят се веждите. В края на шестия месец детето е с ръце, притиснати към гърдите и крачета свити към коремчето. Ако се роди сега – шансовете му за оцеляване са нищожни.

Седми лунарен месец (25-28 гестационни седмици)

бебе на 7 месеца

Дължина 35 см и тегло 1 100 грама. Това е месецът на пробуждането на сетивата! Детето чува най-ниските тонове и следователно… по-добре чува гласа на баща си. Разбира се, то чува различно от нас. Шумовете достигат до него заглушени, филтрирани от водната среда, в която то е потопено. Освен това около него има особено звучаща среда: сърцето на майката, шумовете от нейните вътрешности, шумове от собствената му пъпна връв.
Трудно е да се повярва, че плодът може да възприеме зрителни въздействия, но д-р Бразелтон съобщава, че е наблюдавал как по време на ехографски преглед, когато главичката на детето се засече от светлинния лъч, то подскача.
Кожата му все още е тънка и жълтеникава, има старчески вид, защото е набръчкана и е покрита с особена мастна покривка, наречена верникс казеоза. Крайниците му се движат спонтанно.
Плодът може да плаче. Ушите му са плътно прилепнали към главата, а клепачите са все още слепени. У нас се е създала и се разпространява грешната представа, че деца, родени в седмия месец (седмачета) са по-устойчиви и преживяват по-дълго време от тези, които са родени в осмия месец.
Тази представа е напълно погрешна, не почива на никакви научни доказателства. Точно обратното – практиката показват, че колкото по-зряло е детето (колкото по-късно се ражда), толкова по-големи са шансовете му за оцеляване.

Осми лунарен месец (29-32 седмица)

бебе на 8 месеца

Подът е с дължина 40 см и тежи 1800 грама. Главните органи са завършили своето развитие. Някои, по-специално стомахът, червата, бъбреците вече функционират, както ще вършат това и след раждането. Други не са още съвсем готови – черният дроб и особено белите дробове. Тяхното усъвършенстване завършва именно към осмия месец.
Белият дроб се състои от многобройни малки кухини (алвеоли), в които циркулира въздухът, който дишаме. У осеммесечния плод тези алвеоли, заобиколени от мрежа кръвоносни съдове, са готови да действат. По това време по вътрешната повърхност на алвеолите се отлага мазно вещество, наречено сърфактант, което пречи на белия дроб да се свие напълно след всяко дишане.
При липса на сърфактант дишането е непълноценно и това е толкова по-изразено, колкото датата на раждането е по-далеч. Затова недоносените деца имат проблеми с белите дробове след раждането – те не могат да се разгънат напълно и често се развива т.н. ателектаза.
Колкото повече наближава раждането – толкова по-красиво става детето. Мазнините опъват кожата му, бръчките изчезват, очертанията на тялото се закръглят, кожата става светлорозова, тънкият пух, който я покрива изчезва малко по малко и на негово място се появява тънък слой белезникава мазнина.
Обикновено в края на осмия месец бебето заема своето окончателно положение за раждане.
Тъй като матката има форма на обърната круша, детето се старае да се настани колкото се може по-добре в пространството, с което разполага. Ето защо в 95% от случаите то се намества така, че да разположи най-обемистата част на тялото си – седалището – в дъното на матката. Следователно детето ще бъде с главата надолу, а гърбът по-често е наляво, отколкото надясно. Така по време на раждането най-напред ще се покаже главата. В края на осмия месец детето тежи средно 2400 гр., дълго е около 45 см.
И ако се роди, то ще има 95 на сто възможност да оцелее без проблеми.

Девети лунарен месец (33-36 гестационна седмица)

бебе на 9 месеца

Теглото е 2600гр., а дължината около 45 см. Кожата вече е опъната и гладка поради натрупаната подкожна тъкан. Хрущялите на нослето и ушичките вече са станали твърди, ноктите са пораснали и са стигнали до върховете на пръстите.

Десети лунарен месец – Настъпва денят!

бебе - 10-ти лунарен месец

Детето ще използва последните седмици, за да укрепи силите си, да увеличи теглото си – 20-30 грама дневно! Тънкият пух, с който беше обрасъл, вече е почти изцяло опадъл, но по тила и раменете може да остане и след раждането. Черепът не е напълно вкостен. Между костите остават еластични тъкани, които се наричат фонтанели. Те са 2 – едната с форма на ромбоид отпред над челото, другата – триъгълна, отзад, на равнището на тила. Те правят възможно конфигурирането на главичката в таза по време на раждането. Природата за всичко е помислила!! Най-голямото тайнство – раждането – предстои!!

Готови ли сте?

Следваща статия >> Нормално физиологично раждане>>

Четете още статии за майки:
Психология на бременността
Сетивата на нероденото дете
Тест: ”Оптимално тегло след раждане”
Свекървата – начин на употреба
ТЕСТ - Стил на възпитание
Как да разберете, че имате брачни проблеми?
Психология на диетите
Какво хомеопатията НЕ Е!
Стволовите клетки - единствената надежда

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

 

NUK

Cryo save - СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ – ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА