Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

ПРЕДИМСТВОТО ДА СИ БАБА

Всяка жена с дете за женене, има едно наум, когато „детето” започне да закъснява, да се застоява пред огледалото и да крие презервативите. Оттук нататък за него има два пътя: любов – раздяла - нова любов - нова раздяла или любов - голяма любов - много любов - бебе.

Новината, че ще ставате баба не се приема лесно, дори и наследникът да е желан. В човешкия живот има преломи, които психолозите наричат кризи и раждането на внуче е една от тях.

Новината може да ви споходи неподготвени и обикновено първият въпрос, който ще си зададете е „Нима толкова бързо минава времето?” Дори и да мечтаете за този ден, въпросът за преходността на битието изкача пред вас като тапата на шампанското, което пихте на последния си рожден ден.

Рефренът на известната песен „Остаряваме бавно, неусетно почти”, вече звучи „Остаряваме бързо – ето, внуче ще се роди”. Кандидат-бабата, пробягала трасето „дете”, „момиче”, „жена” е излязла на последната права – „Бабата”. Залязват младостта, хормоните, свободата...

Но този етап от живота има невероятни предимства:

Предимство номер едно: нямате сутрешно повръщане, не дебелеете, не преживявате раждане, а накрая се сдобивате с бебе! Вярно, само с 25% от вашите гени, но и това стига! Не забравяйте все пак, че това не е вашето бебе, а вашето внуче!

Предимство номер две: Тъй като изглеждате млада, когато съобщавате новината, почти всички възкликват: „не може да бъде! Нима имаш толкова голямо дете!?” И това всеки път, когато споменете, че сте баба! Как да не се хвалиш наляво-надясно!

Предимство номер три: Покрай внучето можеш да получиш извинение за всичко. Че нямаш време за домакинската работа или че трябва да ходиш редовно на козметик (няма да плашим бебето, я). Сега е моментът дядото да се превъзпита – нови ангажименти в кухнята, нов поглед към леглото. Виктор Юго е заченал последното си дете на 70 години! Я марш в аптеката за Виагра!

Предимство номер четири: Ха сега, деца мои, да видите какво е да си родител! Казват, че внуците са отмъщението на бабите. Това е моментът, когато младите започват да разбират защо сте се тревожили толкова при всяко кихване и защо все повтаряте „облечи се добре”. Край на насмешките и подхвърлянията, че сте голяма паника! Това е най-сладкият момент от „бабинството”. Стогодишната война между жените вкъщи преминава в мирно съвместно съществуване. Поне засега!

Предимство номер пет: можете да гледате внуците, без да сте длъжни да ги възпитавате, когато поискате, колкото поискате и при условия, които вие определяте.
Стига да си извоювате тази свобода. Не си правете илюзията, че може да заместите майката. Вие сте БАБА и вашия статут ви дава право да сте добра, търпелива и прощаваща всеки миг. Това на майките (както вероятно си спомняте) не се отдава лесно.

Предимство номер шест: Винаги можете да дадете съвет по отглеждането, започвайки с думите: “Не искам да ви се меся, но ако питате мен...”. Изглежда ненатрапливо. Особено, ако вече са ви предупредили деликатно, че могат да се справят и сами. Внимавайте с непоисканите съветите – днешните майки знаят достатъчно, пък и вие не сте „Google”.

Предимство номер седем: Вярвате или не, внучето носи частица от вас. Ще я предаде на своите деца, а те ще я предадат нататък. Наследникът на нашите деца ни включва безапелационно в кръговрата на живота. Онова, което философите наричат „безсмъртие” е чувството, което изпитваме докато прегръщате малкото същество, обобщаващо нашата вселена!

Четете още статии за баби:
Ако сте баба
Как да блеснеш пред снахата?
Представяме ви книгата "Да живеят бабите"
Посрещнете менопаузата с увереност

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK