Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

Как да блеснеш пред снахата?

Има снахи и свекърви, които са пример за мирно съвместно съществуване.
Това се дължи на личните качества и на двете. Не е възможно разбирателство, ако едната страна живее с усещането, че прави компромис, а не й отговарят със същото. Но за да те уважават – трябва да се потрудиш!
Покажете на снахата, че я зачитате, уважавате чувствата и желанията й. Това понякога е достатъчно.
Ако младата съпруга е достатъчно интелигентна - ще оцени жеста и усилията ви. Ако не е – каквото и да правите, няма да й угодите. Все ще има нещо, за което да се мръщи. В такъв случай се дистанцирайте от младото семейство и оставете на времето да „оправи” ситуацията. Това е по-доброто решение от обявяването на война.

Ако ви поканят да се грижите за бебето трябва да покажете компетентност. Днешните бебета не се отглеждат по правилата, когато вашите деца бяха малки. Сега има толкова много улеснения!

Правило първо: запознайте се с новите технологии в помощ на младата майка.

На първо място не споменавайте лоша дума за пелените за еднократна употреба, стерилизатора за микровълнова фурна или храненето на поискване. Еднократните пелени са не само удобни и пестят време за пране и гладене – те не позволяват на тазобедрените стави на бебето да се деформират и така профилактират изкълчването им.
Не мислете, че опъването на крачетата на бебето в тензухени пелени ще ги направи по-прави. Това е много стара заблуда. Формата на краката е зададена генетично – ще приличат я на вашите, я на другия род.

Храненето „на поискване” означава бебето да се храни, когато то поисква. Изоставен е режимът „под час”, както беше до преди 10 години. Сега се смята, че детето трябва да зададе ритъма на хранене, а майката трябва да го следва. Обикновено бебетата искат да ядат на всеки 2,5 – 3 часа.

Правило второ: образовайте се.

Знаете ли защо бебчо не трябва да спи на възглавница до 2 годишна възраст? Защото така правилно се оформя извивката на гръбначния стълб. Под главичката може да сложите само една пеленка, която да предпази чаршафчето от замърсяване, ако бебето повърне.

Може да сложите детето в проходилка само ако то може да се изправя само на крачетата си. Иначе ще се уморява и ще плаче.

• Как да накарате злоядото дете да се храни? С голямо търпение. Без театрални постановки пред него, пеене на песни, разказване на приказки, само и само да хапне една лъжичка за мама, една за татко и т.н Тази стратегия работи за кратко време. Една тактика винаги успява – нека детето да се храни заедно с вас на масата. Гледайки, че другите си хапват – ще поиска и то. Не е известен случай, в който дете да е умряло от глад поради злоядство!

• Трябва да знаете как да създадете около детето безопасна околна среда и да го предпазите от злополука. И най-важното - да знаете как да окажете първа помощ, ако нещо се случи.

Правило трето: възпитавайте адекватно!

Мозъкът на човека се развива най-интензивно от 0 до 3 години. Така е било и с вашите деца, и с вас, когато сте била дете. Но днешното поколение е подложено на информационна атака: бомбардираме го с информация от телевизията, от компютъра, от радиото.
Няма нищо по-невротизиращо от непрекъснато включения телевизор.
Вярно, че децата се заглеждат по пъстрите и шумни реклами, по детските филмчета, но дават ли си сметка родителите колко пагубно за детския мозък може да се окаже това.
Мозъкът на малкото дете все още не може да обработва толкова много информация, постъпваща от сетивата и се претоварва.
Детето започва да страда от безсъние, лошо се храни, често е в тъжно настроение. Става капризно и непослушно.

Вие знаете, че приказките, които разказвате, песничките, които пеете и игрите, които играете с детето са най-адекватният подход. Чрез тях вие му показвате кое е добро и кое лошо, учите го да бъде добър слушател и умел комуникатор, развивате зрението, слуха, говора и умения за координация.
Правите от детето един физически и емоционално здрав възрастен човек.

Правило последно:

Ако поискат от вас да се грижите за бебето първо договорете условията!
Вие също имате нужда от почивка и свободно време. Не се превръщайте в роб на децата си! Това няма да ги накара да ви уважават повече!
Бъдете твърда и си дайте сметка колко време и при какви обстоятелства може да помагате.

Ако бабата можеше изцяло да замести майката – щяхме да раждаме след 50!

Следваща статия >> Посрещнете менопаузата с увереност >>

Четете още статии за баби:
Ако сте баба
Представяме ви книгата "Да живеят бабите"

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK