Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

Ако сте баба

Здравейте, баби!!!

Да станеш баба никак не е лесно. Това младите не го разбират така както тийнейджърите не разбират родителите си.
В биологичен аспект ”времето на бабите” показва, че остаряваш.
А в психологически – усещаш как години изтича като пясък през пръстите ти. Става ти мъчно за дните, когато твоето дете беше бебе. Нали още докато се роди внучето си помислихте: „А как беше при мен, когато аз раждах?
Като че ли беше вчера. Как лети времето, нали?!” Безвъзвратно, отчайващо бързо и неусетно.

баба и внуче

Много се пише за промените, които настъпват в психиката на бременната, която става майка, но малко се знае за преживяванията на жената, която се превръща в баба. А този преход понякога е много труден.

Най-тежко го преживяват жените, които имат един единствен син.
Някои от тях като че ли губят смисъла на живота си, защото „момчето” вече не им принадлежи. Други грижи са завладели мислите и чувствата му и за майката не остава нито време, нито думи.
Снахата се възприема като съперница, която е причина за отчуждението между майката и сина. А когато се появи внучето – статуса на „чуждата” се утвърждава по силата на биологичния закон.
Снахата става център в новата вселена за порасналия син. Новороденото показва на свекървата, че изборът вече е безвъзвратно направен. Малко са майките на единствените синове, които приемат с мъдрост изборът на детето си. Често те се стараят да останат на власт на всяка цена, с всички средства, при всякакви обстоятелства и на всяка цена.
И така започва една безкрайна война, в която губеща е по-скоро старата жена. Съвсем естествено младите се отдръпват, прекъсват комуникацията и в крайна сметка бабата остава по-сама от всякога!

Мъдрите свекърви приемат неизменният ход на времето и си дават сметка, че снахата е тази, която ще продължи рода. Тя е тази, която прави нейният единствен син щастлив, която му е родила дете и която той ще обича както мъж обича жена!
Снахата не е конкуренция или съперница на майката в сърцето на младия мъж. Той не трябва да бъде поставян в ситуация „или тя – или аз”!
Този избор е труден и често е невъзможен. Ако наистина обичате порасналото си момче – приемете промяната.

Любовта към майката няма конкуренция!

Не създавайте напрежение от страх, че може да я загубите! Ако сте показали на вашето момче какво е всеотдайност и обич – нищо не ви застрашава.
Дори обратното – когато децата станат родители, те започват по-добре да разбират собствените си родители и проявяват повече уважение към тях.

Постарайте се и спазвайте няколко прости правила:

• Не давайте съвети, без да ви ги искат;
• Не се натрапвайте в грижите за бебето;
• Не обръщайте живота си наопаки само защото имате внуче;
• Уважавайте снахата, дори и да не я харесвате. Така ще покажете на сина си, че зачитате неговият избор.

Най-лесно се справят с ролята на баби майките на момичетата.

Когато в семейството има две или повече дъщери, родителите отрано свикват с мисълта, че един ден те ще ги напуснат, ще станат съпруги и майки.
Раздялата не се преживява трагично, а появата на внуче е свързана предимно с тревогите около раждането.

Здравето на майката и бебето са най-големите приоритети на бабата. Тя с ентусиазъм помага с каквото може. Ако зетят не се възпротиви тъщата поема „командването” по отглеждането на новороденото със самочувствие и замах. Стига да не попадне в капана на собствената си услужливост и да се превърне в безплатна детегледачка на повикване.

Внимавайте! От искрено желание за помощ до вашата експлоатация като баба има само една крачка.

Не позволявайте на децата си да я прекрачват! Пазете свободата и свободното си време! В крайна сметка бебето има нужда преди всичко от майка и баща и чак след това – от баба!!!
Днешните баби са млади, активни, често работещи жени и ролята на баба им носи много радост и гордост.
Днешното младо българско семейство трудно оцелява без подкрепата на „старите”.
Дали финансово или с грижи за внуците – бабите и дядовците са незаменима подкрепа!

Важно е да не злоупотребяваме с тяхната всеотдайност!

Следваща статия >> Как да блеснеш пред снахата? >>

Четете още статии за баби:
Посрещнете менопаузата с увереност
Представяме ви книгата "Да живеят бабите"

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK