Училище за родители - Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

Kога започва възпитанието?

Пренатално възпитание
Тази статия си поставя за цел да помогне на бъдещите родители да видят света на своето дете от позицията на най-новите изследвания и постижения на световната наука във връзка с пренаталното развитие и възпитание.

През 1995 година в Сан Франциско (САЩ) на конгреса на Асоциацията по пренатална психология и здраве, доктор Дейвид Чембърлейн за първи път докладва случай, който доказва наличието на съзнание у нероденото дете. Сонда с прикрепена към нея камера била въведена в матката за вземане на проба от околоплодната течност.
Видеозаписът показал, че когато сондата била въведена в утробата детето се обърнало към нея и я отблъснало с ръчички. Лекарите помислили, че има някакво наслояване на образи или случайно действие и повторили опита. Бебето отново я отблъснало.

Доктор Дейвид Чембърлейн след дългогодишни наблюдения застъпва мнението, че детето в утробата е осъзнаващ субект и че поведението, което е сформирано в утробата, вероятно ще бъде пренесено в целия живот на индивида.

В статията си „ От ембрион до младенец” Д. Пионтели се позовава на случаи, свидетелстващи за съзнателност на плода.
Той описва случай на двойка близнаци на четири лунарни месеца, които твърде добре се възприемали един друг и се намирали в доминантно-подчинена взаимовръзка.
Единият от близнаците бил доминиращ, буен и агресивен, а другият пасивен и отстъпчив. Всеки път, когато доминиращият близнак започвал да бута и блъска другия, последният се свивал, отдръпвал се и притискал главичка в плацентата, криейки се.
След раждането те запазили същите отношения –винаги когато се карали за нещо, отстъпчивият близнак бягал в стаята си и се криел под възглавницата. Той дори си носел възглавницата и я използвал като защитен екран всеки път, когато доминиращия близнак ставал агресивен.

Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години доказаха, че пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот.

Повечето хора погрешно смятат, че плодът няма никакво съзнание и рядко гледат на него като на човешко същество.

Какво включва терминът „пренатално възпитание”?

Според определението на Френската национална асоциация по пренатално образование (ANER), това е обобщено понятие „което описва организираното, системно и целенасочено въздействие върху пренаталната общност „майка-дете” и има за цел раждането на физически и психически здраво дете, готово да развие нови и адаптивни връзки с външния свят.”

Днес навсякъде в развитите страни има центрове за предродилна подготовка, които предлагат медицинско, юридическо и психологическо обслужване на бременната жена и нейното семейство.
В Холандия например, тази услуга е част от официалното държавно пренатално обслужване.

След като вече е доказано, че бебето в утробата чува, усеща и дори „вижда”, пренаталното възпитание ще се осъществява чрез майката в естествения процес на бременността.

То не би трябвало да е подчинено на догматични правила, а да бъде естествено вписано в начина на живот на бъдещата майка и нейното обкръжение.
Предлагаме Ви някои полезни съвети, които ще положат началото на Вашата съзнателна връзка с бебето Ви и ще му помогнат да се роди физически и емоционално готово за срещата с Вас.

Хранене.
Всяка бременна жена знае, че трябва да се храни здравословно и балансирано, но добре би било това да започне още преди зачеването. Оптималният прираст на теглото в хода на бременността е строго индивидуален и зависи от индекса на телесната маса преди настъпването на бременността.

Ако той е бил в нормални граници (18-25) наддадените килограми трябва да са в рамките на 12-15 kg. Затова следвайте следните правила:

• Избирайте свежи и пресни продукти. Бъдете внимателна към сроковете на годност на храните, които купувате.
• Яжте предимно плодове, зеленчуци и житни храни, като част от тях консумирайте сурови и много добре измити.
• Не променяйте драстично начина си на хранене с настъпването на бременността – ще се почувствате дисконфортно!
• Не поемайте голямо количество храна наведнъж.
• Пийте повече течности, предимно вода.
• Намалете кафето, кока-колата и други възбуждащи напитки.
• Приемайте храната с радост и удоволствие – това се отразява на бебето

Дишане и дихателни упражнения.
Дълбокото дишане успокоява сърдечния ритъм на вашето бебе и то има възможност да получи повече кислород, който му е така необходим за изграждане на мозъчната тъкан. Затова често проветрявайте помещенията, където работите и живеете. Запишете се на йога за бременни или посетете курсове за подготовка за раждането. Така ще се чувствате по-здрава и по-полезна за Вас и за бъдещото дете.


Ритъм на живот.
Бременността не е болест, а период който изисква по-особено внимание към нуждите на майката и бебето. Човешкият живот протича в определени ритми – на работа, сън, на силни и слаби емоции. Често по време на бременността циклите на майката и бебето са синхронизирани, но понякога те не съвпадат.

Някои бременни се оплакват, че бебето рита и е изключително активно през нощта, дори не ги оставя да спят. За да възстановите или за да създадете хармония започнете да правите леки физически упражнения, танцувайте бавни танци, редуцирайте тежките домакински и служебни задължения.

Почивайте и ако владеете техниката – релаксирайте поне 20 минути дневно
в легнало положение, с крака поставени над нивото на матката.
Това положение медиците наричат „bed rest”и го препоръчват за подобряване на оросяването на плацентата, особено през втората половина на бременността. Американската асоциация по акушерство и гинекология публикува данни, че майки, които са практикували „bed rest” поне веднъж дневно в рамките на 2 месеца раждат деца с по-висок коефициент на интелигентност.

Чудесно би било ако докато релаксирате слушате приятна музика или се наслаждавате на живописна картина.

Какво трябва да избягвате докато сте бременна?

Алкохол. Той е опасна клетъчна отрова, а ако се консумира през първите няколко седмици след зачеването или по време на бременността може да доведе до вродени аномалии, които са известни с термините „фетален алкохолен синдром” и „фетален алкохолен ефект” .

В едно изследване на американски учени ((Astley, Clarren, Samson, 1992) доказа, че даже такава малка доза като 60 мл.алкохол дневно приемана по време на бременност може да доведе до лицеви деформации на плода. А ирландски учени (Nugent,Mazon 1995) защитиха тезата, че приемът дори само на 3 чаши вино или бира седмично повишава риска от раждане на деца с отклонения.

Тютюнопушене.
Понеже е изключително разпространено и легално, на тютюнопушенето се приписва сравнително по-малка вреда за нероденото дете, отколкото на наркотиците и алкохола.
А никотинът предизвиква свиване на плацентарните съдове и води до намаляване на снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества. Освен това се затрудняват и обменните процеси на плацентарната тъкан и тя не може да „изхвърля” отработените шлаки от детския организъм.

Така постоянната хипоксия води до увреждане на мозъчната тъкан на нероденото дете.
Често децата на пушачките се раждат с ниско тегло, трудно наддават, често боледуват, а в училище имат сериозни затруднения и показват много по-ниска успеваемост от децата на непушещите бременни.
В ранните срокове на бременността при страстните пушачки има 50% по-голяма вероятност тя да завърши със спонтанен аборт.

Затова ако сте решили да ставате майка, най-добре е първо да се преборите с вредните навици и след това да заченете. Ако вече сте бременна и все още пушите – потърсете професионална помощ и се откажете от тази зависимост в името на живота: Вашия и на Вашето дете.

Наркотици.
Няма разумен човек, който да не споделя мнението, че приемът на дрога е опасен за човешкото здраве и особено за майчиното.
Влиянието на наркотиците върху плода са много добре проучен феномен през последните години.
Най-новите данни (2003) говорят, че децата на майки, които по време на бременността са пушили марихуана са изключително раздразнителни, плачат по-често и безпричинно, спят много по-малко и развиват т.н. абстинентен синдром, който се наблюдава при хора, които остават без дрога за по-дълъг период от време: плачат дълго и силно, повръщат, имат проблеми с терморегулацията (треперят).

В детска възраст при тях се срещат по-често поведенчески разстройства: бягства от къщи и скитничество, сбивания, употреба на алкохол и наркотици. Много деца, чиито майки са приемали кокаин имат координационни смущения, по-рядко се усмихват, дори на 4-6 годишна възраст могат да изпадат в тежки депресивни състояния, имат проблеми с концентрацията на вниманието и координацията.

Медикаменти.
Винаги когато решите да приемате някакви лекарства се съветвайте с лекар или внимателно четете упътването!
Дори аспиринът и някои витамини във високи дози могат да окажат неблагоприятен ефект върху бебето.
Много лекарства се елиминират от организма на плода много по-бавно, отколкото от организма на майката и затова Вашият лекар трябва да е наясно с медикаментите, които приемате.

Вие решавате какъв начин на живот ще водите по време на бременността, но не забравяйте, че очакваните и желани деца имат по-стабилно физическо, психоемоционално и интелектуално развитие.

Затова трябва да мислите и да общувате със своето бебе.

Какви са начините, чрез които бъдещите родители могат да общуват с нероденото дете?

• На първо място осигуряване на майката на спокойна и хармонична обстановка. Стресът се отразява неблагоприятно върху плода, особено в ранните срокове на бременността, когато може да предизвика спонтанен аборт.
А през 24 гестационна седмица вече се регистрира епизодична електрическа активност на феталният мозък.
Това от своя страна подсказва, че всяко състояние на намален приток на кислород към плода (което се случва при силен стрес на майката) ще се отрази неблагоприятно върху мозъчните структури.

Докосването и галенето на корема на бременната жена има релаксиращ ефект и може да успокои напрегнатата маточна мускулатура, да понижи тонуса на матката и предотврати появата на нежелани контракции.
Така бебето ще се чувства по-комфортно.

Говоренето, слушането на музика, пеенето е вид комуникация между родителите и нероденото дете, която все по-често се препоръчва от съвременната пренатална психология.

През 7-мия лунарен месец нервната система на плода е достатъчно зряла и в мозъка вече са локализирани всички сензорни и моторни центрове.
Плодът има усещания за допир и болка.
Различава по-силните външни звуци от тези, които съпровождат вътреутробното му развитие. През 27 гестационна седмица бебето реагира на интензивна външна светлина и може да извръща глава към нея.
А в 32 седмица от зачатието невролозите приемат, че бебето проявява осъзнатост към случващото се около него.
Сканирането на мозъка му показва наличие на периоди на покой и активност.
Така че, говорете му, пейте му песни или просто слушайте заедно приятна музика.

• Избягвайте прякото въздействие на електромагнитните излъчвания: заседявайте се по-малко пред компютъра и телевизора, говорете по-малко по GSM-а. Науката все още не е дала окончателен отговор доколко тези въздействия са безопасни за развиващото се бебе.

• Заобиколете се с красиви вещи, гледайте леки и забавни филми, срещайте се с позитивно настроени хора, които Ви зареждат с енергия.

• Мислете с любов за бъдещата среща с детето, помислете какво бихте му казали за добре дошло.
Водете си дневник на бременността и споделяйте опасенията си само със специалисти, на които вярвате.

Следваща статия >> Децата и сексът - Трудната дума "СЕКС" >>

Четете още статии в категория "Психология":
История на брака и семейството
Човешките преживявания
Kак човек възприема самия себе си
Как човек избира брачен партньор?

Прочетете още >> Тест - СТИЛ НА ВЪЗПИТАНИЕ >>

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK