За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

Хранене на кърмаче с биберон, сонда, лъжичка и пипета.

Изкуственото хранене се осъществява с биберон или лъжичка.
За предпочитане е лъжичката, защото след привикване към биберона децата по-късно трудно се приспособяват към приемане на кашичките с лъжичка.

При хранене с биберон дупчиците не трябва да бъдат много широки, за да не се задави детето. Шишето трябва да се държи наклонено така, че в шийката му винаги да има мляко, за да не гълта въздух, водещ до уригвания.
Преди да се даде, храната се затопля толкова, че при капване от нея върху гърба на китката да се усети умерена топлина.

Независимо от това, дали с лъжичка или с биберон, кърмачето не бива да се храни в леглото тъй като са възможни инциденти или задавяне.
То се чувства много по-добре в ръцете на майката – това повишава психичния му тонус, подобрява апетита и усилва храносмилането.

Броят на храненията при изкуствено хранене в различните периоди на кърмаческата възраст е същият както и при естественото.

След привършване на храненето – биберон, шише, лъжичка, чаша се измиват, изваряват се и се съхраняват на място, недостъпно за мухи и други насекоми.

Храненето с пипета се извършва, когато детето е силно недоносено или има някаква аномалия напр. заешка устна или вълча уста.
Със стерилна пипета млякото се накапва в основата на езика в посока към бузата на детето, като то е в скута на мед.сестра/акушерката. Изисква много време и търпение от страна на мед. специалист, но често това е единственият начин за приемане на храна от кърмачето.

Хранене със сонда: когато липсва гълтателен рефлекс се предприема хранене със сонда.
Необходими принадлежности: нелатонов кактетър с подходящ размер, стъклена или пластмасова фунийка или голяма спринцовка, бъбрековидно легенче, съд с храна.

Детето трябва да лежи в странично положение
за да не аспирира храната, в случай че повърне. Под брадичката се слага чиста кърпа, а бъбрековидното легенче стои наблизо.

Подготовка: Сондата, фунийката и спринцовката се изваряват предварително и се оставят в съда с водата; храната се затопля, акушерката си измива ръцете със сапун и ги дезинфекцира със спирт.

Техника: За да се осъществи храненето, достатъчно е сондата да проникне в хранопровода.
По-добре е обаче да се премине и кардията. На практика разстоянието от устните до кардията е равно на разстоянието от устните до ушната мида. Разстоянието може да се отмери на сондата още преди тя да бъде въведена. За да се избегне дразнене на лигавицата, катетърът се вкарва още докато е влажен, а когато е сух се овлажнява с физиологичен разтвор.
При недоносени деца от втора и трета степен у които рефлексите на повръщане са недоразвити се въвежда през устата. У по-големи деца – през носа.

Усложнения: Проникването на катетъра в дихателните пътища е опасно.
То се познава по кашлицата, задуха и цианозата. В такъв случай сондата се издърпва веднага обратно и след почивка се въвежда отново внимателно.

След като се навлезе до определената граница, изчаква се детето да се успокои, като се следи дали диша спокойно и свободно. Едва тогава се вкарва храната. Към свободния край на катетъра се прикачва спринцовката, пълна с мляко или фунийката.
Изтичането на храната от фунийката се получава чрез изтеглянето й н а височина 10-12 см. След завършване на храненето сондата се издърпва с енергично движение, като се притиска с пръст.
Количеството на кърмата се определя от лекаря.

В случай че детето започне да повръща още по време на храненето, то се прекратява
. След нахранване се наблюдава за повръщане.

Следваща статия >> Прилагане на серуми и ваксини >>

Четете още статии в категория "Грижи за болния":
Хранене на тежко болен

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

European's First Cord Blood and Tissue Accredited Bank