Училище за родители-Варна във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

Хранене на тежко болен

Храненето на тежко болен е едно от основните задължения на мед. сестра и акушерката.
Колкото и вкусна и разнообразна да е храната в болницата, много от тежко болните я приемат с нежелание, дори с отвращение.
За тях храната може да бъде тягостно задължение. Лишени от апетит те отказват да се хранят. Затова мед. сестра/ акушерката трябва да постъпва с тях индивидуално, да умее да общува, да бъде убедителна, търпелива, да проявява разбиране към емоционалните им проблеми, свързани с промяната на живот и новия начин на хранене.

Върху апетита на тежко болния влияят положително външния вид на мед. сестра/акушерката, внимателното й отношение, нейната сърдечност, подредената, естетически оформена и с приятен мирис храна.

Възбудител на апетита са и изразените условни рефлекси, свързани с точно определените часове за хранене.
Само по изключение болния не трябва да се буди за хранене по време на възстановителен сън.

В часовете за хранене е необходимо посетителите да се ограничат, а внесените забранени продукти да се отстранят веднага.

Извършва се предварителна подготовка за хранене, която се отнася до болните, персонала и обстановката в отделението.

Предварителна подготовка на болния:
Изисква процедурите и манипулациите да бъдат прекратени половин час по-рано.
Действието на болкоуспокояващите средства да съвпада с времето на храненето, да става в строго определени часове (преди, по време и след хранене).
Болните се подканят и подпомагат да извършат физиологичните си нужди, да измият ръцете си, да заемат удобно положение в леглото.

Персоналът трябва да бъде облечен в специални престилки, с добре прибрани коси, измити ръце и маска. Той трябва да е търпелив, внимателен и приветлив.
Обстановката – болничната стая преди хранене е необходимо да бъде проветрена.
Температурата на въздуха да бъде оптимална.
Масичката за хранене да се постави удобно на леглото на болния. Водата в чашите да се смени с прясна.

Настаняване за хранене на болен, който може да сяда в леглото:
Болният се повдига да седне. Под коленните ямки се слагат подложки.
Тазът, гърбът и кръстът се закрепват добре с възглавници, подпрени на повдигнатата горна част на леглото.
Единият край на салфетката за хранене се фиксира около врата на болния, а другия трябва да покрие плика на одеалото. Таблата с храната се поставя на специална масичка непосредствено пред него. Ако болният е в състояние да се храни сам, сестрата го подпомага при необходимост, ако не може да се храни сам се храни от сестрата/акушерката.

Настаняване за хранене на болен, който не може да сяда в леглото:
Главата на болния се повдига с възглавница, ако е възможно. Поставят се салфетка. Болният се обръща леко на лявата или на дясната страна. Гърбът му се подпира с възглавница. Таблата с храната се поставя в зависимост от положението. Твърдите храни предварително трябва да са нарязани на късчета. Ако е необходимо, сестрата подпомага болния в храненето.

Болен с парализа също се поставя в леко странично положение. Сестрата трябва да бъде много внимателна и търпелива тъй като болните се хранят много бавно. Ако храната е твърда – да се раздроби и да се затопли, ако изстине. Течностите се дават с малка лъжичка, която се насочва и излива към вътрешната страна на бузата, за да не предизвика задавяне.

След нахранването на болния, сестрата/акушерката почиства от трохи салфетката му и я сгъва. Отсервирането става бързо и без шум. Виждайки блюдата, сестрата/акушерката трябва да разбере какво количество храна е поел болният.
Ако е отказал да се храни, тя трябва да изясни причините – дали е от липса на апетит или храната не му е харесала. В последния случай е необходимо да му предложи друга храна, подходяща за диетата, да уведоми и в двата случая лекуващия или дежурния лекар; да подпомогне болния да изплакне устата си, да му осигури почивка след храненето.

Даване на течности на тежко болен:
Много от заболяванията протичат със загуба на течности и соли; при обилни и чести повръщания, диарии, кръвозагуба, изгаряния, висока температура. Набавянето на течности необходими за организма имат решаващо значение за изхода на заболяването.
Това става по естествен път – през устата и чрез венозни вливания.

Задача на мед. сестра/акушерката е да оводнява достатъчно болните съобразно назначението на лекаря. Сестрата/акушерката следи за приетото и отделено количество на течностите, като ги вписва в специален лист в графата “воден баланс”.

Дава течности на болния на малки порции през 5-10 мин. по 1-2 супени лъжици, за да не се обременява стомаха и сърдечно съдовата система
. Най-подходящи за оводняване са слаб чай, физиологичен разтвор, прясно мляко, което се предпочита вечер, тъй като действа сънотворно, сокове, затоплени до стайна температура.

Болните в съзнание: приемат най-добре течности със сламка или с лъжичка, от чаша като отпиват на глътки от течността.

Болни в безсъзнание: хранят се най-често по парентерален път.

Следваща статия >> Хранене на кърмаче с биберон, сонда, лъжичка и пипета >>

Четете още статии в категория "Грижи за болния":
Прилагане на серуми и ваксини

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

NUK

European's First Cord Blood and Tissue Accredited Bank