Училище за родители - Варна е във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
Списание 9 месеца

ЗАЩО ЗАПОЧВА РАЖДАНЕТО

Въпросът за това какво дава старт на раждането все още не е напълно изяснен. Една от първите теории е МЕХАНИСТИЧНАТА. Според нея появата на маточните контракции се дължи на преразтягане на маточните стени и налягането, което предлежащата част упражнява върху долния утеринен сегмент и шийката, където има разположени нервни ганглии.
Това се потвърждава от по-ранното стартиране на раждането при двуплодна бременност и при многоводие.

Друга теория е ПЛАЦЕНТАРНАТА. В зрялата плацента се образуват вещества, които предизвикват родовия акт. С напредване на бременността плацентата „старее” и предизвиканите дегенеративни промени отключват раждането.

Привържениците на ХИМИЧНАТА теория разчитат на факторите на минералната обмяна в матката. Съдържанието на калция в маточната мускулатура се увеличава по време на бременността. В края вече има готов запас от фосфокреатин, служещ за интензивната работа на миометриума.

Родовата дейност се обуславя от правилните взаимоотношения между парасимпатиковата и симпатиковата нервна система, катехоламините, ацетилхолина, окситоцина, естрогените и прогестерона. Счита се, че гонадотропния хормон намалява тонуса и контрактилната способност на матката, понижава възбудимостта и с това запазва бременността. Подобно действие има и прогестерона.

ЕСТРОГЕНИТЕ играят роля във втората половина на бременността, когато водят до повишаване на контрактилната способност на матката. Отдавна съществува хипотеза, че те са отговорни за старта на спонтанното раждане в края на бременността.
Приписва им се сенсибилизиращо действие върху миометриума.
Раждането настъпва и в резултат на намаляване на прогестерона и засиленото действие на фоликулина, адреналина и окситоцина.

През послените години се доказа и ролята на ПРОСТАГЛАНДИНИТЕ за човешкото раждане. Узряването на шийката се осъществява чрез ензимно разпадане и разтваряне на колагенните нишки, промените в състава на глюкозаминогликаните в основното вещество и повишено водно съдържимо.
Действието на ендогенните простагландини (PgE2) е директно въху маточната шийка и не се влияе от маточните контракции.

РОЛЯ НА ОКСИТОЦИНА: употребата на окситоцин (от гр. oxys – бързо и tocos – раждане) датира от 1909 г., а от 1911г. навлиза в акушерската практика.

През 1950 година Du Vigneaud получава Нобелова награда за откриването на химичната му структура. Той се секретира обикновено пулсативно или на струя, което прави определянето му особено трудно. Синтезът му е в хипоталамуса, а оттам се транспортира в задната част на хипофизата. Той има бърз разпад под действието на окситоциназата.
Активността на окситоциназата има денонощен ритъм – през деня тя се синтезира в максимално количество, а през нощта – в минимално. Затова окситоцинът се повишава в кръвта на раждащата през нощта. Това напълно се съгласува с клиничните наблюдения, че родовата дейност се активира предимно вечер.

По време на раждането матката става много чувствителна към окситоцина и реагира и на малки концентрации от него. Това се дължи на наличието на окситоцинови рецептори в маточните мускулни клетки.

СЕРОТОНИНЪТ е един от основните фактори за настъпването на раждането. По време на родовия процес и особено по време на изгонването неговата концентрация е най-висока. Той влияе върху обменните процеси и съкратителната способност на матката.

РОЛЯ НА ПЛОДА ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА РАЖДАНЕТО. Ако се мисли телеологично, естествено е да се допусне, че след като бременността е завършила нормалното си развитие, би трябвало да се появят сигнали от страна на плода за започване на раждането. Съществуват данни, че към края на бременността хипофизата на плода образува по-голямо количество окситоцин от майката.

При спонтанно вагинално раждане концентрацията на окситоцина в плазмата на пъпните артерии е двойно по-висока в сравнение с концентрацията в пъпната вена. В полза на участието на плода за започване на раждането говори и фактът, че при спонтанно раждане концентрацията на окситоцина в пъпната връв е двойно по-голяма отколкото при секцио.

ЕНДОРФИНИТЕ представляват ендогенни опоиди, които модулират възприятието за болка и вземат участие в раждането.
Известни са 3 вида ендорфини: алфа, бета и гама. Бета ендорфинът е прекурсор на по-малките алфа и гама. Той се образува в различни органи – мозък, хипофиза и плацента. Освен това се намира в циркулиращи среди – кръв, околоплодна течност. Наличието на бета ендорфини в околоплодната течност е показател за зрелостта и здравословното състояние на плода.

Морфинът и другите опоиди понижават мускулния контрактилитет.
Тъй като концентрацията на бета ендорфини в околоплодната течност намалява с напредване на бременността, възможно е това да оказва влияние върху старта на раждането.
Учени доказаха, че нивата на бета ендорфини са по-високо при недоносени деца и при тези, родени със секцио. Според тях процесът на раждане стимулира повишено отделяне на ендорфини като реакция на стреса от раждането. Те показаха също, че образуването на бета ендорфини през време на раждането е предимно от страна на плода.

Раждането е биологически съвършен процес, закрепен в хода на милиони години еволюция. Затова е добре да бъде изучаван, но без претенцията да го направим по-съвършен.

Следваща статия >> Психосоматика в гинекологията >>

Четете още статии от категория "Акушерство":
Хомеопатия в акушерската практика - обща част
Хомеопатия в акушерската практика - специална част
Хомеопатия в гинекологичната практика
Хомеопатия при смущения в менопаузата
Схема за изследване на стерилитета при мъжа - задължения на акушерката
Индиректни методи за диагноза на застрашен плод
Акушерско поведение при жени с placenta praevia и abruptio placentae
Гроздовидна бременност
Осиновяване
Замразяване на стволовите клетки
Изготвяне на план за раждане
Ювенилна бременност
Семейно планиране
Сексуални дисфункции
Предабортно и следабортно консултиране
Контрацепция след раждане
Активно водене на раждането

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

 

NUK

European's First Cord Blood and Tissue Accredited Bank