Училище за родители - Варна е във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби

Замразяване на стволовите клетки

За тази статия са използвани публикации на Омниген България (www.omnigen.info)

I. Видове стволовите клетки
Класифицират се в зависимост от произхода си в 3 групи.

Видове стволови клетки

1. Ембрионалните клетки: Седем дни след оплождането те оформят сфера – бластоцист. Той е изграден от 2 слоя: inner cell mass (вътрешна клетъчна маса) от която в последствие се развива основното тяло на ембриона и трофобласт, който ще се изгради плацентата. На този етап клетките са плурипотентни т.е. могат да се превърнат в почти всяка клетка на човешкото тяло. Ембрионалните клетки не са средство за лечение. За да се получат трябва да бъде жертван ембрионът.

2. Зрели стволови клетки. Те се намират в зрелия организъм и с течение на времето губят своята жизненост. Най-известни са хемопоетичните стволови клетки, които се намират в костния мозък и в по-малко количество в кръвта. Друг вид клетки са мезенхимните, които се срещат в мускулите, костите, костния мозък. Те играят важна роля за регенерацията на тъканите. Стволови клетки има и в мозъка, но техните възможности все още не познати и са обект на активни научни проучвания. Тези клетки също са плурипотентни, но в много по-малка степен.

3. Стволови клетки от пъпната връв. През април 2001 година за първи път е извършена автотрансплантация на стволови клетки от пъпната връв на 11 месечно бебе, което страда от ретинобластома с метастази в гръбначния мозък. Клетките от пъпната връв са предпочетени пред другите, защото те имат 100% съвместимост и не съществува т.н реакция на отхвърляне – graft-versus-host-disease (GVHD).
Всъщност, клетките от пъпната връв са уникални. Те са 8-10 пъти по-продуктивни от стволовите клетки на костния мозък по отношение на способността си да възпроизвеждат други типове клетки. Замразяването им спира биологичния часовник и ги предпазва от замърсяване на околната среда, инфектиране, възрастови промени.

II. Използване на стволови клетки в медицинската практика
За първи път лечение със стволови клетки от пъпна връв (не като автохемотрансфузия!) е проведено през 1988 година при дете с анемия на Fanconi). От тогава до днес са направени над 10 000 трансплантации по целия свят и са спасени хиляди човешки животи.

Най-голямото приложение на стволовите клетки е при острите и хронични левкемии, миелоидни диспластични синдроми, лимфнобластни смущения, смущения на клетъчната плазма, тъканно-клетъчни заболявания, смущения на имунната система и злокачествени заболявания като саркома на Ewing, Hodgkin’s лимфома, невробластома, рак на тестисите, рак на яйчниците, рак на гърдата.

Използването на стволови клетки от пъпната връв за лечението на повече от 60 тежки заболявания не е в етап на експериментиране, а рутинна медицинска практика. Освен това учените работят по приложението на този вид лечение и при болни от диабет, склероза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, мускулна дистрофия, ревматоиден артрит, мозъчен инсулт, травми на гръбначния стълб, кистозни новообразувания и др.

Онова, което трябва винаги да се има, предвид когато се насърчава вземането и съхраняване на стволови клетки е фактът, че клетките взети от пъпната връв на бебето са 100% съвместими с него, до 50% с неговите родители и 25% с неговите братя и сестри. Това означава, че с едно вземане на клетки може да се застрахова здравето и живота на цялото семейство.

III. Вземане на клетки от пъпната връв
Манипулацията се прави веднага след прерязване на пъпната връв, като за целта има специален „сет”, който включва всичко необходимо за стерилното и безопасно вземане на материала. Това по никакъв начин не нарушава хода на раждането, независимо дали е нормално или оперативно. При постъпване в лабораторията всички проби се анализират със специални уреди, за да се изчисли с точност броя и жизнеспособността им. Използването на епруветки е най-добрият начин за съхраняване, защото позволява многократна бъдеща употреба и няма вероятност от „надраскване” на материала (което може да се случи със саковете за замразяване). Всяка проба има персонален уникален код, което гарантира защита на личните данни.

Съхраняването се извършва при температура - 196°С за неограничен период от време и няма данни клетките „in vitro” да са загубили своите биологични качества.
Родителите трябва да бъдат консултирани достатъчно рано, за да могат да се свържат предварително с най-близкия офис.
В момента на постъпването в болницата трябва да се уведоми лицето, което ще извърши манипулацията.

N.B. За повече информация посетете: www.omnigen.info, позвънете на GSM: 0885 122 315 или пишете на e-mail: afrodita_varna@mail.bg

Следваща статия >> Стволовите клетки или застраховка живот?! >>

Четете още статии за майки:
Как се развива вашето бебе по време на бременността?
Психология на бременността
Сетивата на нероденото дете
Тест: ”Оптимално тегло след раждане”
Свекървата – начин на употреба
ТЕСТ - Стил на възпитание
Как да разберете, че имате брачни проблеми?
Психология на диетите

Четете още статии в раздел "Акушерство"
Изготвяне на план за раждане

Ювенилна бременност
Семейно планиране
Сексуални дисфункции
Предабортно и следабортно консултиране
Контрацепция след раждане
Защо започва раждането?
Активно водене на раждането

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

 

NUK

European's First Cord Blood and Tissue Accredited Bank