Училище за родители - Варна е във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
Списание 9 месеца

ХОМЕОПАТИЯ В ГИНЕКОЛОГИЧНАТА ПРАКТИКА

I. ДИСМЕНОРЕЯ

Болезнена и тежко протичаща менструация. Болките са периодични, тъй като честотата им се определя от менструацията.

Те могат да се появят:
1. няколко дни преди менструация и тогава се дължат на хормонални смущения
2. през първия ден, ако е налице спазъм на цервикалния канал.
3 По време на мензиса, което може да се дължи на ендометриоза.

Дисменореята може да започне през пубертета, при анатомични промени, които не се лекуват с хомеопатични медикаменти, или да се дължи на функционални смущения, които идеално се лекуват с хомеопатия.

Болките могат да се появят и по-късно всл. инфекциозни причинители, нараняване или на психични проблеми.

Различаваме дисменорея с :
A. Изолирани генитални болки.
B. Генитални болки и съпътстващи промени в поведението.
C. Хиперестезия към болката.

A. Лечение на изолирани генитални болки:

според обилността на кръвотечението:

А. Дисменорея с обилно кръвотечение

1. Sabina – мензисът идва по-рано и е обилен и продължителен. Кръвта е червена и блестяща, изтичането се засилва от най-малкото движение. Имат силни болки от сакрума до пубиса, които ирадиират към горната част на бедрата. 5СН по 3 гр. През 1 час. Приемите се разреждат съобразно нормализиране на кръвотечението.

2. Secale cornutum (мораво рогче). Мензисът е нередовен, обилен, кръвта е черна и рядка с неприятна миризма. Болката е от рода на тенезмите (безрезултатни напъни), които често са последвани от непрекъснато изтичане на черна кръв. Кръвотечението се засилва от най-малкото движение. 5СН по 3 гр. през 1 час.

3. Veratrum album – мензисът е профузен,придружава се от крампоподобни болки, които могат да доведат до колапс. Жената се покрива със студена пот. Понякога се наблюдава диария и повръщане. 9-15 СН през 1 час до подобрение.

Б. Дисменорея с необилно кръвотечение

1. Caulophyllum – менструацията не е обилна и се придружава от спастични периодични болки, като контракции при раждане. Болките са през първия ден. Лекарството има специфично действие върху спазмите на мат. шийка. 5СН през 1-2 часа.

2. Viburnum opulus – мензисът е много оскъден и много кратък (продължава часове). Болките са внезапни, спастични и се движат от слабините към пубиса, с ирадиация към предната повърхност на бедрата. Те могат да спрат менструалното кръвотечение и се придружават от чувство за прималяване. Лекарството е подходящо за нервни, раздразнителни и двигателно възбудени жени с припадъци по време на мензис. 5 СН през 1-2 часа.

В. Дисменорея с непроменено по количество кръвотечение

1. Colocyntis – oстри болки с внезапно начало и край, които се облекчават при сгъване на две или при силно притискане на корема. 9 СН по време на болковата криза. С това лекарство може се лекува и жлъчна колика, бъбречна криза.
2. Dioscorea lilloza – изписва се при пронизващи болки, които отслабват в право положение и навеждане назад и се засилват в седнало положение и навеждане напред. Същата дозировка.

B. Генитални болки със съответстващи промени в поведението:

1. Lilium tigrinum – болните, на които се предписва това лекарство и които често са подтиснати, имат чувство за тежест в малкия таз и състоянието им се подобрява от притискане на гениталната област. Те могат да изпитват и силна сексуална възбуда. Склонни са към хистероподобно поведение. Мензисът им е оскъден и идва по-рано от обичайното. Кръвотечението е с тъмен цвят. Силни болки в яйчниците с ирадиация към бедрата и бъбреците. Често имат сърцебиене и прекордиални болки (болки като при стенокардия). 9 СН по няколко пъти на ден в зависимост от силата на болката.

2.Murex purpurea – в патогенезата на това лекарство мензисът идва по-рано и е обилен, с кръстосани болки (болки в десен яйчник и лява гърда и обратно). При тъжни, астенични, но силно сексуално възбудими жени. Имат чувство за тежест в малкия таз с непрекъсната болезненост на матката; болката се влошава при ходене и по време на мензис. 9 СН по няколко пъти дневно.

3. Cyclamen – показан е при жени, склонни към меланхолия с чувство за вина и лесно плачещи. Кръвотечението е черно, обилно и нередовно като ту спира, ту започва отново и се придружава от главоболие, световъртеж и смущения в зрението. 9 СН по 2 пъти дневно през 2-рата половина на цикъла.


C. Лекарства против хиперестезия към болка

1.Chamomilla ( от лайка) – при подраняващ мензис, с обилно черно кръвотечение, като болките са като крампи. Подходящ за жени с нестабилен характер и лошо настроение, гневливи и не понасящи болка. Подобряват се при пътуване и ходене. 15 СН по 3 гр. дневно от 20-тия ден на цикъла, а по време на менструация – няколко пъти дневно.
Лечение при малки деца, когато им никнат зъби. Дава се най-често 9-15 СН. При бебетата гранулите се разтварят във водата. Може да се задържа водата в устата. Тези деца са добри, спокойни, но при болки-раздразнителни, гневливи. Детето се успокоява при люлеене.
Изписва се и за успокояване на раздразнителни жени, които са учтиви, но когато се раздразнят са гневливи и избухливи.

2. Ignatia – когато дисменореята и нейните симптоми се засилват от: тревога, мъка или афект. Наблюдават се и други функционални смущения: главоболие, сърцебиене, стомашни спазми, нарушения на съня, силна тревожност, парадоксалност на симптомите. 15 СН през целия цикъл или 8 дни преди мензис.

3. Moschus – показан при свръхнервни жени, които имат навика да преувеличават всичко, да симулират или да си въобразяват. Сексуално възбудими жени. Припадат при малък повод и изпадат в нервни кризи с театрално поведение. Мензисът им идва по-рано, обилен и болезнен. 15 СН 3 гр. от 20-тия ден на цикъла.

4. Staphysagria – в повечето случаи дисменореята е последица от някое потиснато възмущение или преглътнат гняв при жени с незадоволено желание за отмъщение. Мензисът е нередовен, болките ирадиират кум бедрата, а вулвата е свръхчувствителна. Често се наслагват циститни болки.15 СН по 3 гр. един път дневно от 20-тия ден на цикъла.

5. Nux vomica – обилен мензис, предхождащ се от период с лошо настроение и придружен от спастични болки. Наблюдават се общите характеристики на медикамента – раздразнение, чести спазми на храносмилателния тракт, запек, свръхчувствителност към болка или към течение. Подходящ е за динамични, съвременни жени, на които мензисът им пречи. 15 СН х 3 гр./ 1 път дневно от 20-тия ден на цикъла.

II. ПРЕДМЕНСТРУАЛЕН СИНДРОМ

Проявява се при около 40% от жените със следните признаци: болки в корема и таза; болезненост на гърдите; промени в поведението.
При всеки отделен случай доминира 1 от изброените признаци.
Индивидуалната хомеопатична терапия е подходяща при това страдание.

Могат да се наблюдават и неполови симптоми (главоболие, венозни и кожни проблеми), които налагат употребата на специфични хомеопатични лекарства.
Класическата терапия, изхождаща от относителната хиперестрогенемия всл. липса на прогестерон, се основава на прогестагенни средства, които са ефикасни, но имат странични ефекти.
Лечението на терена с основните хомеопатични лекарства е от компетентността на лекаря хомеопат, затова ще разгледаме симптоматичните лекарства, показани при доминиране на определени симптоми:

Пред-менструален синдром

I. Нервни симптоми

1. Ignatia – особено показана при невровегетативна дистония, подходяща при жени при които предменструалния симптом се проявява с променливи парадоксални симптоми. Може да се касае за стомашно-чревни смушения (спазми), сърцебиене, главоболие и др. Mного характерно е усещането за топка в гърлото и честите въздишки. Характерната за тези жени тревога се засилва преди мензис. 9-15 СН х 3 гр. дневно през втората половина на цикъла.

2. Nux vomica – доминира раздразнителност преди мензис както и възбудата , авторитарността, нетърпимост към възражения. Жената спи лошо преди мензис и често страда от стомашно-чревни смущения – подуване на корема, тежест, сънливост след нахранване, склонност към запек. 9-15 СН х 3 гр. дневно.

3. Moschus – жената е нервно свръхвъзбудима, като се редуват плач и неудържим смях, склонна е към припадъци. Сексуалната й възбуда се засилва преди мензис. 9-15 СН х 3 пъти дневно.

4. Murex purpura – предменструалният синдром е изразен с обилен подраняващ мензис и силна сексуална възбуда. Вулвата е свръхчувствителна от най-леко докосване. Чувства тежест в малкия таз. 9 СН.

5. Cyclamen – предменструалния съндром се съпътства от световъртене и стомашно-чревни смущения( влошават се от мазни храни). Характерното главоболие и зрителни смущения се наблюдават по-скоро по време на мензис. Жената е зиморничава и избягва чистия въздух. 9 СН от 15 – тия ден на цикъла до мензиса.

II. Симптоми в областта на корема и таза.

1. Lycopodium – подходящ при склерокистозна дистрофия на яйчниците. Мензисът закъснява и е обилен, с тъмночервени съсиреци в яркочервена кръв. При влагалищно туширане се открива уголемени кистозни болезнени яйчници. Характерните за лекарството жлъчно-чернодробните смущения се засилват преди мензис. 9-15 СН х 3 гр. дн. от 15 ден на цикъла.

2. Bovista – подходящ за жени при които овулацията е съпроводена с хеморагия или между мензисите се наблюдава метрорагия. Жените са с подути ръце и пръсти и често преди мензис имат диария. 5 СН х 3 гр. сутрин и вечер.

III. Болки в гърдите

1. Lac caninum – симптомите в гърдите са силно изразени. Гърдите са хиперемирани, зачервени, набъбнали и болезнени. Чувствителни са при най-малкото разтърсване в дните преди мензис. Мензисът е обилен, започва по-рано и може да се придружава от болки в гърлото, които се редуват ту в ляво, ту в дясно.
Предписва се в 9-15 СН по 3 гр./дн. От 14-тия ден на цикъла.

2. Phytolacca – мензисът е обилен, болезнен и се предхожда от силни болки в гърдите. Често има и твърди като дърво болезнени аденоми или фиброаденоми на гърдите. При наличие на фиброаденоми тъй като промените са необратими Phytolacca действа само върху болката. Предписва се 5 – 9 СН по 3гр. Сутрин и вечер от 14-тия ден на цикъла.

3. Conium maculatum – също има ефект при болките в гърдите и мастопатиите. Гърдите са малки и предварително отпуснати. Стават силно болезнени преди мензис и често в тях се напипват твърди възли-кисти. Предписва се в същата доза.

IV. Главоболие

1. Sanguinaria – главоболието е локализирано в дясната половина на главата, предизвиква се от прилив на кръв и се придружава от пулсации и топли вълни в главата, както и кръгово зачервяване на бузите. 9 СН по 3 гр., 2 пъти дневно.

2. Lac caninum – подходящ за болки в гърдите и има ефект върху предменструалната мигрена с променлива латерализация. В същата доза.

V. Венозни смущения

1. Hamamelis – вените на краката са разширени и много чувствителни. Болката често се придружава от усещане на “пръсване” на вените. Болката се засилва от топло. 5 СН 2 гр./дн.

2. Vipera redi – препарат от змийска отрова. Болезнени разширени вени с усещане за тежест в краката, които се влошават когато те висят надолу и се подобряват, когато са вдигнати.Има оток на глезените. Може да се изписва на всички жени със смущения на вените на долните крайници в 5 СН сутрин и вечер.

3. Aesculus hyppocastanum – (див кестен). Изписва се при венозен застой в таза или разширени вени на долните крайници. Изписва се при хемороидни пристъпи с остри и краткотрайни болки като от “забити иглички” в ректума. Хемороидите рядко кървят и се влошават от затопляне. 5 СН 2 пъти дневно.

VI. Кожни прояви

A. При ежемесечен херпес 2 от лекарствата са особени ефективни
1. Rhunus toxicodentron – когато има малки везикули, съдържащи светла лимоненожълта течност, разположени върху пареща и сърбяща еритемна основа, които се подобряват от топло. 9-15 СН два до 4 пъти дневно.
При рецидивиращ херпес жената усеща проявата му по чувството за парене и е добре да започне да взема Rhinus toxisodendron в 15 СН по 3 гр. на час. Така обривът може да се избегне или да се ограничи.
Дава се при всякакви кожни екземи с везикули. Действа и върху околоставните структури.
Лекува и ставни оплаквания. Характерно е, че има влошаване при началото на движението и подобряване при движение на ставата. Дава се при повишена температура с подобрение при раздвижване ( в леглото фибрилният човек се движи ).

2. Borax – показан е когато херпесният обрив се състои от малки везикули, разположени във формата на букет, които конфлуират и образуват псевдофликтен (голям мехур). Съдържанието на везикулите или фликтена е мътно. Прилага се при генитален херпес. 5-9 СН 3 гр. 2-4 пъти дневно.

B. Акне с предменструално обостряне:

1. Calium bromatum – акнето е представено с твърди, гнойни пъпки, разположени по лицето и гърба. 9 СН 2 пъти дневно.

2. Eugenia jambosa – подходящ при обикновени или твърди папули, които понякога имат бял гноен връх в центъра. Прилежащата кожа е хиперемирана, зачервена поради което се предписва и при acne rosacaea. Независимо дали се касае за ювенилно акне или acne rosacaea – влошаването преди мензис е характерно са Eugenia jambosa.

III. ВАГИНАЛНИ ТЕЧЕНИЯ

Вагиналните течения може да се резултат на остри генитални инфекции и тогава най-често се налага класическо лечение с антибиотици. Хомеопатичното лечение в този случай играе само допълваща роля.
В много случаи инфекциите рецидивират. Освен това някои жени страдат и от хронични полови инфекции.
В тези 2 случая хомеопатията е на преден план с дълбокото си действие върху терена на болните.
Освен това много жени се оплакват от вагинално течение без кръв и инфекции, което се наблюдава между менструалните цикли.
Извършените изследвания не показват отклонения от нормата. И тук хомеопатичните лекарства съчетани с локални грижи могат да бъдат от полза.
Подходящият медикамент се определя според вида на вагиналното течение или/и болките в малкия таз с/без засягане на общото състояние.

1. Kreosotum – избира се при жълтеникаво, дразнещо и киселинно вагинално течение с неприятен мирис, от което бельото е като колосано, и което предизвиква парещи и щипещи болки върху лабиите и бедрата. Болките се засилват при уриниране и намаляват от иригации с топла вода. Половото сношение е болезнено поради течението. То разкървавява лигавицата и дразни тези на партньора. Маточната шийка кърви при най-леко докосване. 5 СН 2 пъти дневно.

2. Mercurius solubilis – предписва се при гнойни процеси в устната кухина, гнойни ангини. В гинекологията се препоръчва при жълто-зеленикаво течение, парещо и дразнещо. Може да е разраняващо и понякога кръвенисто. Непрекъснато е, но се влошава нощем. Има силен сърбеж и се засилва при уриниране, а се успокоява от обливане със студена вода. При преглед се виждат възпаления и язви във влагалището и гноен цервицит. Понякога у жената се наблюдават и характерните за лекарството общи признаци: субфебрилна температура с тръпки по кожата и обилно изпотяване (предимно нощем), което не я облекчава. 9 СН 2-3 пъти дневно.

3. Nitricum acidum (азотна киселина). Лекарство за възпаление и разраняване на лигавиците. В половата система това се изразява във: дразнещо кръвенисто вагинално течение, често придружено от сърбеж на вулвата; болка като от трън; кървяща язва на шийката; кондиломи. 9СН 1-2 пъти дневно.

4. Hydrastis – течението е непрекъснато, обилно, дразнещо, жълтеникава, гъсто. Лепкаво и точещо се. Засилва се преди мензис. Със спекулум се вижда жълта нишка секрет излизащ през отвора на шийката. Има влошено общо състояние с астения и отслабване. 9 СН 1-2 пъти дневно. Дава се и при хрема, ако има същите оплаквания.

5. Klium bichromicum – при язвена болест. Това хомеопатично лекарство за упорити язви се предписва при наличие на жълто – зеленикаво, точещо се и гъсто вагинално течение. То е дразнещо и се придружава от сърбеж. Спекулумът показва кръгла и дълбока язва на шийката с равни ръбове, чието дъно е покрито с жълта лепкава слуз. 9 СН 1-2 пъти дневно.

6. Pulsatilla – бяло, прозрачно, гъсто като мляко течение; понякога жълтеникаво и винаги обилно. Проявява се между циклите. Понякога е дразнещо. Ако търсим пълно подобие Pulsatilla е подходящ за руси жени със сини очи, с венозен застой. Характерът им е мек и емоционален. Бързо променят настроението си. Лесно плачат. Склонни са към напълняване. Менструацията закъснява и не е обилна, особено през нощта. 9-15 СН вечер.

Следваща статия >> Хомеопатия при смущения в менопаузата >>

Четете още статии от категория "Акушерство":
Хомеопатия в акушерската практика - обща част
Хомеопатия в акушерската практика - специална част
Фармакотерапия в периода на бременност и лактация
Психосоматика в гинекологията
Схема за изследване на стерилитета при мъжа - задължения на акушерката
Индиректни методи за диагноза на застрашен плод
Акушерско поведение при жени с placenta praevia и abruptio placentae
Гроздовидна бременност
Осиновяване
Замразяване на стволовите клетки
Изготвяне на план за раждане
Ювенилна бременност
Семейно планиране
Сексуални дисфункции
Предабортно и следабортно консултиране
Контрацепция след раждане
Защо започва раждането?
Активно водене на раждането

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

 

NUK

European's First Cord Blood and Tissue Accredited Bank