Училище за родители - Варна е във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
Списание 9 месеца

ХОМЕОПАТИЯ В АКУШЕРСКАТА ПРАКТИКА - СПЕЦИАЛНА ЧАСТ

I. Повръщане и бременност

През първите 3 месеца на бременността то е често и много неприятно за бременната жена. Понякога тези повръщания могат да станат непреодолими и да доведат до дехидратация и смутено хранене.
Хомеопатичното лечение позволява бързо да се премахнат тези смущения без никакъв риск от вредни странични явления, както за майката така и за плода.

Трябва да се знае, че често в основата на тези проблеми стоят нервни фактори и в този случай хомеопатията може да помогне като се проведе лечение на терена от лекар-хомеопат.

Най-разпространените медикаменти са следните:

1. SEPIA – повечето жени имат симптоми от патогенезата на сепия по време на бременността: усещане за празнота в стомаха, която не изчезва след нахранване; гадене при вида и миризмата на храната; гадене сутрин преди закуска; повръщане след ядене; не понасят тютюнев дим и имат влечение към кисели храни (лимони и кисели краставички).
Предписва се в 9 CH – 3 гранули 2-3 пъти дневно. (Еднократната доза може да е 2-5 гранули).
НЕ СЕ ПРИЛАГА ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ, АКО СИМПТОМИТЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ!

2. IPECA – предписват се при обилни повръщания на пенеста слуз, които не премахват гаденето. Гаденето е постоянно, лицето е бледо, около очите има сини кръгове. Кръвното налягане е ниско, СЧ е забавена, потят се, езикът е необложен или слабообложен и влажен поради хиперсаливацията.
ЛИПСВА ЖАЖДА. Гаденето се засилва при движение. IPECA – 3 gr.subling. според ритъма на гаденето.

3. BRYONIA ALBA – действа върху серозните обвивки, лигавиците и върху жлъчната система.Повръщанията съдържат жлъчка и се предизвикват от движение и намаляват при покой. Устата е суха и има СИЛНА ЖАЖДА. Гаденето и повръщането започват още със ставането от леглото. (ВСИЧКИ СИМПТОМИ СЕ ВЛОШАВАТ ПРИ ДВИЖЕНИЕ). Не понасят зеле.
Предписва се в 5 СН или 9 СН 2-3/ дневно. При по-голямо подобие се дава и по-голямо
разреждане.

4. KREOSOTUM – към края на храненето се появяват киселини и доста по-късно започват парещи повръщания на несмляна храна. Може да се лекува и язвена болест.
5 СН по 3 гранули преди хранене.

5. IRIS VERSICOLOR – имат парене по целия хранопровод, кисели повръщания и съпътстваща мигрена.
5 СН по 3 гранули преди хранене.

6. COCCULUS INDICUSиндийско орехче. Показан е при гадене и повръщане с усещане за силен световъртеж, характерни са прозяванията и болният се чувства отпаднал; симптомите се влошават при зрителна възбуда (напр. при пътуване); от силни миризми и лишаване от сън за дълго време (след нощни дежурства); ПОДОБРЯВАТ СЕ ОТ ТОПЛИНА;
9 СН 2 пъти/дневно. С него се лекува и болест на пътуването.

7. TABACUM – също лекува болест на пътуването. Гаденето и повръщането се придружава с бледост, саливация, студена пот, сърцебиене, световъртеж; имат усещане, че ще припаднат. Понякога се наблюдава и диария с чувство за студ в корема. Модалност – болният СЕ ВЛОШАВА ПРИ НАЙ-МАЛКО ДВИЖЕНИЕ И ОТ ТОПЛИНА. Подобрява се на чист въздух и при затваряне на очите.
В 9 СН 2 пъти дневно.

8. IGNATIA AMARA – предписва се предимно на жени. Това е лекарство, в чиято патогенеза има спазми (на храносмилателната система). Хората се оплакват от “свито гърло”, “топка в стомаха”; тревожни, свръхчувствителни жени, които често въздишат.
Парадоксалността на симптомите е, че не се влошават когато те пушат цигари, а когато пушат около тях. Има подобряване на симптомите при отвличане на вниманието.
9 СН по 3 гранули след събуждане и преди лягане.

9. NUX VOMICA – има спазми в храносмилателната система. Често имат запек. Най-често това са хора тип “бизнесмен” работохолици, много ангажирани и изнервени. Лесно се дразнят, не търпят противоречия, обичат да командват. Стават груби. Водят активен псих. живот, но в същото време са физически пасивни.Много често имат запек и хемороиди. Използват много стимуланти. Пушат, пият алкохол и кафе. Обичат възбуждащите храни.
15 СН по 1 доза дневно.
Рядко се предписва при повръщане на бременността - предимно когато повръщанията са след хранене. Болните имат непреодолима нужда от сън след нахранване, а често страдат и от безсъние през нощта.
Предписва се в 9 СН или 15 СН преди хранене.

NUX VOMICA в 9 СН 3 гранули се дава за профилактика и лечение на прехранване и препиване.

II. РАЖДАНЕ
Хомеопатични медикаменти помага да се намали болката, предизвикана от разкритието на маточната шийка и излизането на плода, и да скъси периода на раждането.
Те могат да подпомогнат едно трудно раждане вследствие ригидна шийка, но не биха могли да помогнат при наличие на механична пречка (тесен таз, пл. превия).

Има 2 медикамента, които могат да се използват:

1. ACTАEA RACEMOSA – в патогенезата има избирателно действие върху ЖПО и се използва при силни и неравномерни болки от контракциите на шийката, които смущават разкритието. Състоянието се облекчава при свиване на бедрата към таза. Често болката ирадиира към ханша.
Може да се предпише профилактично 10-15 дни преди термина в 9 СН по 3 гр. дневно. В началото на родовата дейност се взема през 30 – 60 мин., а след RVO – на 15 – 20 мин в 9 СН.

2. CAULOPHYLLUM – прилага се при много силни, нередовни и неефективни контракции, които не изтласкват плода поради ригидност на маточната шийка. Болките ирадиират кум слабините, пикочния мехур и долните крайници.
Предписва се в 5 СН със същата честота както и Actea racemosa.
Двете лекарства се редуват по време на раждането. Ако жената изпитва силна тревога и страх от раждането трябва да се изпишат подходящи лекарства от лекар-хомеопат.

III. Послеродов период
След раждането майката често се оплаква от умора, отпадналост, болки в областта на перинеума, вулвата и ануса.
Съществува риск от маточен кръвоизлив, флебит или развитие на фебрилен, дори инфекциозен синдром.
3 медикамента са полезни при това състояние. От една страна за облекчаване на болките, намаляване на риска от маточен кръвоизлив, и от друга – за намаляване на умората и за предотвратяване на риска от инфекция.

1. ARNICA MONTANA – подходящ медикамент за профилактика и лечение на:
- Болки и оток от травмата в областта на перинеума, вулвата и ануса;
- Риск от следродова хеморагия
- Остри хемороидни кризи;
- Фебрилен синдром с адинамия и болка

Предписва се в 9 СН по 3 гр. 2 пъти дневно през последния месец ПРЕДИ раждането. Оказва действие върху мускулите, малките кръвоносни съдове и меките тъкани.
Дава се при всякакви травми: през 15-20 мин. при тежка травма. 9 СН се прилага за прясна травма, а стари травми се лекуват с по-голямо разреждане (травми получени преди месеци и години) – 15 СН или 30 СН, веднъж седмично по 5-10 гранули(средно 7гр.).

2. CHINA RUBRA – за лечение на астения, анемия и артериална хипотония поради загуба на органични (телесни) течности – кръв, след повръщане и диарии, обилни изпотявания.
Много подходяща за лечение на умората след раждане. Дава се 9 СН 3 гранули сутрин 10-15 дни след раждане.

3. PYROGENIUM – биомедикамент, който действа профилактично върху адинамични, фебрилни симптоми от инфекциозен произход.
9 СН 5 гранули вечер за 7 дни след раждането. Pyrogenium в 9 СН се прилага при гнойни процеси (зъбни инфекции) заедно с Mercurius soliblis – 9 CH. Тази комбинация се използва за гнойни инфекции в устната кухина. Схемата е Pyrogenium – сутрин и вечер по 3 гранули + Mercurius soliblis 2-3 пъти дневно по 3 гранули.

IV. ПРОБЛЕМИ С КЪРМЕНЕТО

Майчиното мляко е идеалната храна за новороденото. Неговия състав се променя с течение на времето, в зависимост от потребностите на бебето и чрез него на детето се предава майчиния имунитет.
Кърменето винаги е за предпочитане пред изкуственото хранене, което освен всичко друго може да засили алергичните реакции при предразположени деца. Кърменето е полезно и за майката, тъй като спомага за по-бързото свиване на матката.
От друга страна при напълняване по време на бременността, шансовете за възстановяване на предишното тегло са по-големи.
По време на кърмене може да има някои смущения, при които хомеопатичните медикаменти могат да са от голяма полза.

1. Недостатъчно образуване на кърма:
Кърмата може да се стимулира с някои билки с приятен аромат – анасон, копър, мента, маточина и ядки, сладки плодове.
Трябва да се избягват храни, които дават лош вкус на млякото – ряпа, зеле, лук, чесън. Магданозът в по-големи количества може да намали, дори да спре лактацията.
При липса или при недостиг на кърма може да помогне:
RICINUS COMMINIS -5 СН 2 пъти дневно, сутрин и вечер, докато дойде кърмата.


2. Запушване на млечните каналчета (мастит)
При обилна кърма или когато детето не суче редовно, може да се наблюдава болезнен възпалителен процес с хиперемия на част от млечната жлеза и фебрилна реакция.
С хомеопатично лечение симптомите изчезват и се избягват антибиотиците, които се разтварят в майчиното мляко.
Има 4 медикамента:
а/ BELLADONNA – препоръчва се когато кожата на гърдата е зачервена, лъскава и опъната, излъчва силна топлина и усещане за парене. Гърдата бързо се подува жената чувства пулсираща болка, отпадналост, поти се обилно, което я облекчава. Повишава се и температурата.
Предписва се в 9 СН по 3 гр. през 1-2 часа, като приемите се разреждат с подобряване на състоянието.


б/ APIS MELLIFICA – отговаря на възпалителен оток в зона, където подкожната мастна тъкан е рехава. Гърдите са болезнени и увеличени. Кожата не е така зачервена и лъскава както при Belladonna. Тя е розова, понякога матова. Болката е пареща, щипеща и се успокоява от студени компреси (модалност на APIS). Може да се редуват изпотявания и суха кожа. Жената може да е фебрилна, но не изпитва жажда.
Изписва се в 9 или 15 СН по 3 гранули през 1-2 часа до подобрение.

в/ BRYONIA ALBA гърдата е запушена, силно натежала, твърда като камък. Най-малкото движение увеличава болката, която се успокоява от силно притискане на широка площ (стегнат сутиен). Кожата е слабо зачервена. Може да има унерена фебрилна реакция със силна жажда.
Доза 9 СН през 1-2 часа.

г/ RANA BUFO – предписва се при локализиран лимфангит.
Локално се правят 2 неща: топли компреси и изцеждане на млякото.
Дава се в 9 СН през 3-4 часа, приемите се разреждат при подобрение.

3. Напукване (рагади) на гръдните зърна.
За да се избегнат, трябва да се започне с профилактично локално лечение 1 месец преди раждането.
Бъдещата родилка трябва 2 пъти дневно да налага на гърдите си с компрес от равни части 45* спирт и глицерин. След раждането тази процедура се прави след кърмене. Необходимо е преди всяко кърмене зърната да се почистват с преварена вода.

При напукване има 2 лекарства, които ускоряват цикатризирането:

а/ GRAPHITES – при рагади, от които изтича гъста вискозна, подобна на мед течност. Когато течността спре се появява различно дебела кора със светложълт до жълтокафяв цвят. ( с този медикамент се лекуват и други екземи).
Приема се в 15 СН като приемите се разреждат при подобрение.

б/ NITRICUN ACIDUM – азотна киселина. Характерни за него са рагади с отчетливи ръбове, като изрязани с нокът или с остър инструмент. Дъното лесно кърви. Болката е остра, с усещане за убождане от трън или треска.
Предписва се в 9 СН 2-3 пъти дневно като приемите се разреждат според подобрението.

4. Умора по време на кърмене.
Дължи се на няколко фактора: често кърмене; недостатъчен сън; загуба на течности.

Лекува се бързо със следните лекарства:

а/ CHINA RUBRA – за слабост, анемия, астения след значителна загуба на телесни течности. 9 СН 2 пъти дневно за 1 месец.

б/ SILICEA – от кремък (силиций). Това лекарство, което е подходящо при астения, отслабване и деминерализация, се избира при болки в гърба (загуба на Са) по време на кърмене. Родилката е зиморничава, обилно се поти, особено по ходилата.
9 СН сутрин и вечер до подобрение.

в/ KALIUM PHOSPHORICUM – препоръчва се при нервна умора, предизвикваща безсъние, раздразнителност и загуба на паметта (при студенти по време на сесия)
9 СН 1-2 пъти дневно.


5. Изтичане на кърма след отбиване.
Щом започне отделянето на кърма, то нейната секреция се поддържа от сученето, ако хидратацията е достатъчна. При отбиването се разреждат часовете на кърмене. По принцип това прекъсва отделянето на кърма, но при някои жени галактореята продължава.

При тях се прилагат някои от следните медикаменти:

а/ RICINUS COMMUNIS – но в 30 СН, 2 пъти дневно до спиране на кърмата.

б/ LAC CANINUM – кучешко мляко. Има същият ефект. Дава се в 15 или 30 СН 2 пъти дневно до спиране на лактацията.

Следваща статия >> Хомеопатия в гинекологичната практика >>

Четете още статии от категория "Акушерство":
Хомеопатия в акушерската практика - обща част
Хомеопатия при смущения в менопаузата
Фармакотерапия в периода на бременност и лактация
Психосоматика в гинекологията
Схема за изследване на стерилитета при мъжа - задължения на акушерката
Индиректни методи за диагноза на застрашен плод
Акушерско поведение при жени с placenta praevia и abruptio placentae
Гроздовидна бременност
Осиновяване
Замразяване на стволовите клетки
Изготвяне на план за раждане
Ювенилна бременност
Семейно планиране
Сексуални дисфункции
Предабортно и следабортно консултиране
Контрацепция след раждане
Защо започва раждането?
Активно водене на раждането

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

 

NUK