Училище за родители - Варна е във facebook
За майки За татковци Курсове За студенти Статии Екип
За баби
Списание 9 месеца

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ СМУЩЕНИЯ В МЕНОПАУЗАТА

Терминът менопауза означава “спиране на менструацията”.

На практика обаче като менопауза се определя различен по времетраене период на хормонална нестабилност преди, по време и след спирането на мензиса.
При сегашната продължителност на живота менопаузата и постменопаузата обхваща над 1/3 от живота на жената и близо половината, ако се добави и предменопаузата.
Менопаузата не е заболяване, но през този период се появяват някои мъчителни и неприятни смущения, които могат да бъдат избегнати с профилактично лечение или да бъдат лекувани, когато се появят.

Най-често през менопаузата жените се оплакват от:
- Смущения в менструацията;
- Циркулаторни смущения;
- Топли вълни и артериална хипертония;
- Костно-ставни смущения;
- Нервни смущения.

Хомеопатичната терапия ефикасно и неятрогенно решение и повечето от тези смущения.

I. Смущения в менструацията

Най-често в този период се наблюдава мено-метрорагия. Необходимо е пълно клинично и параклинично изследване,за да се изключи злокачествен тумор, фибром или полипи. Ако не се открият такива заболявания се предписва едно от лекарствата, описани в лекцията “менорагия”.

II. Цикулаторни смущения:

А. ТОПЛИ ВЪЛНИ – за основно лечение на менопаузата най-често се изписват : Lachesis, Sulfur и Sepia, чиято патогенеза включва топли вълни.

1. Lachesis mutus – от змийска отрова. Това лекарство включва в патогенезата си максимален брой симптоми, характерни за жената в менопаузата, тъй като има избирателно действие върху кръвта и нервната система.

Подходящо е особено за възпълни жени, с васкуларизирано червендалесто лице.
Тези жени имат тежък характер.
Горделиви, недоверчиви, ревниви, зли, отмъстителни. При тях се редуват неизчерпаема логорея и тотална мълчаливост. Имат хиперекстезия към допир по цялото тяло, която води до нетърпимост към стегнати дрехи, особено в кръста и около врата. Основни циркулаторни симптоми са: топли вълни с хиперемия на лицето; чести мигрени, най-вече в ляво; тъмночервени или виолетови подкожни кръвоизливи, които се появяват при най-лек натиск.
Тези явления се засилват при закъсняване, оскъдност или спиране на мензиса. Засилват се от топлина (особено слънчева) и при събуждане. Състоянието се подобрява при започване на менструацията и на свеж въздух при умерена температура.
В зависимост от подобието се предписва в 9 СН, 15 или 30 СН 4 гранули вечер преди лягане или 7-8 гранули веднъж седмично като интервалът се увеличава според подобрението. При преждевременна менопауза всл. овариектомия, почти при всички жени се изписва Lachsis 15 или 30 СН по 4 гранули дневно.

2. Sulfur ( от сяра)
Лекарството е показано при енергични, оптимистично настроени жени.
При тях често се наблюдават: съдови смущения – топли вълни, артериална хипертония; хемороиди, варици по краката; кожни смущения – акне розацея, екзема, уртикария; засягане на лигавиците – ринит, астма; ставни смушения – подагра, артроза, артрит.
Тези смущения могат да се редуват. Те се влошават от топлина, подобряват се от хлад и от появата на мензиса. 9 или 15 СН 4 гранули вечер или 8 гр.веднъж седмично. Характер – “витаят из облаците”, не обръщат внимание на външния си вид, немарливи и нечистоплътни, разхвърляни и неподредени.

3. Sepia – особено подходящо лечение за жени с черни очи и коси, с пръстен цвят на кожата, слаби, с кафеникави кръгове под очите и около устата.
Те страдат от чернодробни смущения, венозни циркулаторни смущения – варици, хемороиди. Наблюдава се птоза на вътрешните органи. Имат хронични инфекции на ППС. Обичайно тъжни, раздразнителни, нетърпящи възражения, отбягват другите и търсят усамотение.
Оплакват се от тежест в малкия таз. Имат усещането, че матката им ще изпадне, а също се оплакват от болки в лумбалния или лумбосакралния дял на гръбначния стълб. Тези усещания намаляват в седнало положение с кръстосани крака. Имат и жълто-зеленикаво вагинално течение с неприятна миризма, което причинява болки при полов акт.
Менструацията е нередовна, като ритъм и количество с възчерна кръв. При окончателното й спиране се появяват субективни усещания за топли вълни без видими вазомоторни прояви по лицето. 9-15 СН по 4 гр.дневно.

Допълнително към тези 3 медикамента могат да се използват и следните лекарства:

4. Belladonna – при вазомоторни вълни, предимно в главата с внезапно начало и край, често съпровождани с обилно изпотяване по лицето. 9-15 СН 3-4 пъти дневно или при започване на вълните. Приемите се разреждат при подобрение на симптомите.

5. Glonoinum – лекарството е много близко до Беладона. Вълните се придружават от напрегнато биене на сърцето и напрежение в артериите, по-силно отколкото при Беладона. Същата доза (9-15 СН 3-4 пъти дневно или при оплаквания).

6. Sanguinaria canadensis – изписва се, когато топлите вълни, локализирани по лицето и врата водят до кръгово зачервяване на бузите и до усещането, че ушите горят; усещането за парене може да се разпростре и върху дланите и стъпалата. Предписва се в 9 СН 2-3 пъти дневно.

Б. АРТЕРИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ:
За лечение на артериалната хипертония се изписват основно лекарства за менопауза – Lachesis и Sulfur. Освен тях могат да се използват и следните лекарства:

1. Ignatia – подходящ при склонни към високо кръвно налягане жени, които изживяват и най-дребната неприятност като катастрофа, и при които клиничните прояви често имат парадоксални модалности. Предписва се в 9-15 СН в зависимост от степента на подобието 1-2 пъти дневно. ( Помага и при преодоляване скръбта от загуба на близък).

2. Nux vommica – лекарството на властните жени, които често се преуморяват, лесно се дразнят и не понасят възражения. 9-15 СН 1-2 пъти дневно.

3. Aurum muriaticum – лекарството е показано при жени с хиперемирано, подпухнало, тъмночервено лице. Те са особено гневливи, тревожни, склонни към депресия и меланхолия, още повече, и през този тежък за тях период от живота им липсва самочувствие. Често страдат от сърцебиене с топли вълни и прилив на кръв към главата и гърдите. Тези съдови прояви се подобряват от хлад, въпреки че жената е обикновено зиморничава. Медикаментът е подходящ и при уплътнение на матката и може да се използва при някои фиброми.
9-15 СН в зависимост от това, дали подобието е само на равнище общи симптоми или обхваща и нервни прояви. По 4 гранули дневно.

III. КОСТНО-СТАВНИ СМУЩЕНИЯ

Те се проявяват най-често при жени, които вече има асимптомна ( леко проявена) артроза. Освен класическите хомеопатични медикаменти за артроза: Sulfur jodatum (действащ върху ставния хрущял), Tuberculinum residium (подходящ при анкилози и деформации), Bryonia (върху серозните обвивки), Rhustox (с действие върху околоставните структури – мускули и сухожилия). Две лекарства особено често се използват за лечение на ревматичните прояви през менопаузата.

1. Calium carbonicum – показан при жени с оточно инфилтрирано или затлъстяло тяло. Те са изморени, зиморничави, анемични.
Те се тревожат от всичко, като от притеснение усещат “глождене” в стомаха и много бързо се обезсърчават.
Често изпитват усещане за слабост в кръста и краката и чувството, че коленете им се подгъват. Болките са пронизващи, щипещи, парещи.
Засилват се в покой, от студ, от най-лекото течение, и намаляват при движение. Тези костно-ставни смущения могат да се придружават от стомашно-чревни смущения – балониране на корема, аерофагия, запек, дихателни и сърдечни смущения (задух при усилие, астма, екстрасистолии). При ставни смущения се предписва в 5-9 СН 2 пъти дневно. При по-разширено подобие – 15-30 СН.

2. Natrium sulfuricum – подхожда при много по-едри и затлъстели жени. Затлъстяването е дифузно, най-вече по корема, бедрата, задните части. Това са отпуснати, бавни, депремирани и тъжни жени.
Всичките им болки се засилват от влага, влажен студ и дъжд и се подобряват от смяна на положението или бавно и постепенно движение. Болките са предимно в лумбалната област, ханша, коленете и глезените.
9 -15 СН или 30 СН един път дневно или един път седмично.

За да се избегне деминерализацията на костите се използват някои от следните лекарства:
> Silicea – при слаби и зиморничави жени с тенденция към деминерализация, потят се обилно, особено по краката. Имат кариеси и бели петна по ноктите – 9 СН 1 път дневно.
> Calcarea carbonica – също помага при деминерализация, но за разлика от Silicea подхожда при по-пълни жени с цветущ вид и развити гърди. Същата доза.

При остеопороза при жени без характерна морфология за горните два чувствителни типа, е добре да се редуват Silicea и Calcarea carbonica или се дава
> Calcarea fluorica – за профилактика и лечение на остеопорозата след настъпване на менопаузата и при стари хора. Подходящ при халтави стави, разширени вени, птоза на вътрешните органи. Неравни зъби с кариеси. 15 СН всеки ден или 2-3 пъти седмично.
> Osteocynesine

Следваща статия >> Фармакотерапия в периода на бременност и лактация >>

Четете още статии от категория "Акушерство":
Хомеопатия в акушерската практика - обща част
Хомеопатия в акушерската практика - специална част
Хомеопатия в гинекологичната практика
Психосоматика в гинекологията
Схема за изследване на стерилитета при мъжа - задължения на акушерката
Индиректни методи за диагноза на застрашен плод
Акушерско поведение при жени с placenta praevia и abruptio placentae
Гроздовидна бременност
Осиновяване
Замразяване на стволовите клетки
Изготвяне на план за раждане
Ювенилна бременност
Семейно планиране
Сексуални дисфункции
Предабортно и следабортно консултиране
Контрацепция след раждане
Защо започва раждането?
Активно водене на раждането

.Вижте пълния списък със статии >> кликнете тук

 

NUK

European's First Cord Blood and Tissue Accredited Bank